Tradicija vinogradarstva i vinarstva u porodici Skaramuča stara je koliko i sama pelješka obitelj. Generacije su u prošlost sadile prve, a zatim i mnoge druge nasade vrhunske loze. Na predivnim padinama Dingača, unazad dvadeset godina, neprestano su širili danas nepregledne nasade trsova plavca malog. Cenjeni hrvatski vinar Ivo Skaramuča idejni je začetnik proizvodnje vina pod brendom Skaramuča.

Pravi uspesi ovog brenda kreću 1992. godine, kada je Skaramuči omogućeno da posluje kao privatni proizvođač grožđa i vina u Hrvatskoj. Brend se od tada pozicionira u sam vrh hrvatskog vinarstva, a prepoznatljiv je i van granica Hrvatske.

Vinarija Skaramuča danas je jedna od najvećih privatnih vinarija Hrvatske i vlasnik najvećeg vinograda na prostoru Dingača, koji broji 165 hiljada trsova. U uslovima mediteranske klime, koju odlikuju kratke i blage zime i duga i topla leta okupana suncem, nastaju vina koja se odlikuju idealnim rasporedom alkohola, kiselina, minerala, tanina, boje, proteina i vitamina.