Investiciona konferencija o industriji nameštaja u Srbiji “Serbian Furniture Industry Conference” održana je u utorak, prvog dana manifestacije. U saradnji sa Beogradskim sajmom Konferenciju je organizovala Razvojna agencija Srbije. Na ovom stručnom skupu predstavljeni su potencijali srpske industrije nameštaja, mogućnosti za ulaganje, kao i iskustva dosadašnjih investitora – domaćih privrednika i međunarodnih institucija na različitim projektima u ovoj industriji. Svoja iskustva predstvili su GIR, Jela Jagodina, HealthCare, USAID, Studio struktura, kao i predstavnici nadležnih državnih institucija.

Učesnici konferencije su se složili da domaća drvna industrija ima veliki potencijal za rast, kao i niz komparativnih prednosti u odnosu na konkurenciju. Njeni glavni aduti su odlična sirovinska baza, duga tradicija i know how u izradi nameštaja od punog drveta, koji je veoma tražen na svetskim tržištima. Ipak, važno je istaći i da u ovom sektoru radi manje od dva odsto zaposlenih u Srbiji, koji bruto društvenom dohotku doprinose sa samo 1,5 odsto. Reč o malim procentima, posebno u odnosu na sirovinsku i radnu bazu koju Srbija ima u industriji nameštaja i čitavoj drvnoj industriji.

Tokom prethodne godine drvna industrija je ostvarila izvoz od 363 miliona dolara, što predstvlja 2,7 odsto ukupnog izvoza Srbije. Kada se analizira struktura tog izvoza, od ukupno proizvedenih količina trupaca manje od polovine, tačnije 48 odsto, preradi se se u proizvode sa višom dodatom vrednošću – nameštaj, i tako izvozi.

Koliko je bitan veći stepen finalne obrade, jer donosi neuporedivo veću korist, vrlo slikovito predstavio je Željko Sertić, direktor Razvojne agencije Srbije. On je naveo prošlogodišnji primer izvoza rezane građe od 145 hiljada kubika, vredan 45,3 miliona evra – da je prerađen samo u stolice dobilo bi se pet miliona komada, čija bi vrednost u izvozu bila gotovo šest puta veća – 265 miliona evra. Ako bi te stolice bile posebno dizajnirane, cena bi mogla da bude i – 10 puta veća. Ništa manje nije važna ni činjenica da bi taj proces prerade rezane građe u stolice uposlio najmanje pet hiljada radnika.

Zbog toga je država, u saradnji sa međunarodnim organizacijama, razvila Akcioni plan za stimulaciju drvne industrije. Ako predložene mere budu uspešno implementirane, drvna industrija Srbije dobiće veliku šansu da se pozicionira kao industrijska grana koja u najkraćem vremenskom roku može da generiše najveći broj novih radnih mesta u Srbiji. Procenjeno je da bi do 1022. godine bilo dodatno uposleno 10-12 hiljada radnika. S druge strane, eventualni neuspeh u implementaciji ovih mera uticaće da drvna industrija Srbije izgubi šansu za jačanje svoje konkurentske pozicije na duži rok, a Srbija bi se pretvorila u sirovinsku bazu za jake globalne i regionalne kompanije koje posluju u drvnoj industriji.