Na Beogradskom sajmu se od 12. do 14. oktobra održavaju dve srodne i veoma značajne manifestacije – 12. Međunarodni sajam energetike i 13. Međunarodni sajam zaštite životne sredine i prirodnih resursa – EcoFair. Učesnici ovih poslovnih manifestacija su izlagači koji predstavljaju značajan deo privrede iz energetskog i ekološkog sektora.

AMBIENTE

AMBIENTE je preduzeće za inženjering i konsalting iz oblasti životne sredine sa sopstvenom internom laboratorijom za hemijske, biološke i druge analize životne sredine.

Njihova priča počinje pre više od 30 godina, kada je zaštita životne sredine počinjala da bude pitanje zakona. Nastali su u Italiji, u zemlji u kojoj su se zakoni o životnoj sredini u ovom periodu razvijali vrtoglavom brzinom i gde su morfološke karakteristike područja, koja variraju u svom obliku i u velikoj meri su antropogenizovana, posebno složene. Svakodnevna konfrontacija sa novim problemima dala im je jedinstveno iskustvo koje stavljaju na raspolaganje preduzećima i institucijama. Oslanjaju se na rad i entuzijazam više od 200 tehničara, stručnjaka iz raznih tehničkih, pravnih i ekonomskih disciplina.

Njihova sedišta se nalaze u različitim oblastima, spremna da sa posebnom stručnošću odgovore na potrebe teritorije cele države. Zahvaljujući vlastitom iskustvu, stručnosti i posvećenosti, spremni su da se efikasno suoče sa sve većim zahtevima životne sredine evropskih zemalja, uključujući i one van Evropske unije.

Na EcoFairu 2016. žele da predstave svoje modele dizajniranja životne sredine u skladu sa glavnim evropskim direktivama.

CINK HYDRO ENERGY

CINK Hydro Energy je proizvođač opreme za mikro, mini i male hidro elektrane kapaciteta do 5MW po agregatu i, kao jedna od samo nekoliko kompanija na svetskom tržištu, ima znanje i iskustvo koje je neophodno za realizaciju i isporuku svih važnijih vrsta turbina kao što su Crossflow, Kaplan, Pelton i Francis. Nijedna komponenta nije urađena van Evrope.

Od modernizacije 2005. godine CINK Hydro Energy proizveo je razvio i instalirao više od 250 turbina u 25 zemalja širom sveta u ukupnom instaliranom kapacitetu većem od 175 MW. Štaviše, CINK Hydro Energy specijalizirao je ne samo derivacione mini hidroelektrane nego i na pitkoj vodi, sistemima za navodnjavanje i postrojenjima otpadnih voda.

Usluge kompanije uključuju, između ostalog, kontrolu sklopova, superviziju montaže – instalacije turbine, puštanje u rad, online tehničku pomoć, obuku osoblja za rad u MHE, održavanje i vrhunsku garanciju i održavanje i u poslegarantnom periodu eksploatacije, a sve obezbeđeno po ISO standardima 9001:2001 i ISO 14001:2004 sa odgovarajućim sertifikatima.

JAKOB BECKER

Kompanija JAKOB BECKER DOO posluje na teritoriji Rume od 1998. godine. Godine 2007. postaje deo multinacionalne kompanije Jakob Becker GmbH & Co. KG, Mehlingen, Nemačka. Matična kompanija ima stogodišnje iskustvo u radu na poslovima iz oblasti upravljanja otpadom i zaštite životne sredine, a svoju delatnost je proširila i u druge zemlje: Austriju, Poljsku, Češku, Italiju, Belorusiju, Hrvatsku i Srbiju, na preko 60 lokacija.

U Srbiji je kompanija Jakob Becker specijalizovana na poslovima izvoza opasnog i industrijskog otpada u inostrana postrojenja za zbrinjavanje, s obzirom na to da za navedeni otpad ne postoji adekvatno rešenje u Srbiji. Među prvima u Srbiji su počeli da se bave izvozom otpada. Pored toga, vrše i zbrinjavanje neopasnog otpada, u saradnji sa ovlašćenim domaćim operaterima.

Dugogodišnje iskustvo u oblasti zaštite životne sredine omogućava im da pruže široku paletu usluga, od pronalaženja najekonomičnijeg i ekološki najprihvatljivijeg rešenja za zbrinjavanje opasnog i neopasnog otpada, do izrade svih neophodnih dokumenata za izvoz, koordinacije sa svim nadležnim ministarstvima, prethodne pripreme (pakovanja i obeležavanja) otpada u skladu sa zakonskom regulativom, kao i pružanja svih konsultantskih usluga iz oblasti zaštite životne sredine i upravljanja otpadom.

Spremni su da preuzmu brigu i odgovornost za rešavanje problema industrijskog, opasnog i neopasnog otpada koji se generiše kod privrednih subjekata, na načine koji kroz pravilno sagledavanje i strateško upravljanje mogu biti umnogome optimizovani i u svemu u skladu sa zakonskim propisima.

Jakob Becker d.o.o. će izlagati na štandu Udruženja “Hrabri čistač”, čiji je član.

KONČAR

Osnovna delatnost Grupe KONČAR je proizvodnja opreme i postrojenja za proizvodnju, prenos i distribuciju električne energije, kao i opreme za primenu u području transporta i industrije.

Grupu Končar danas čini Končar – Elektroindustrija (matica) te 17 zavisnih i jedno pridruženo društvo. Godišnja prodaja iznosi oko od tri milijarde kuna, od čega je polovina u izvozu. Tokom godina proizvodi Končara izvezeni su u više od 100 zemalja na svim kontinentima. Strategija kompanije je daljnji razvoj i povećanje proizvodnje u skladu sa zahtevima tržišta, s posebnim naglaskom na vlastiti razvoj i društveno odgovorno poslovanje.

Na sajmu Energetika 2016, u hali 1, štand broj 1108, Končar se predstavlja proizvodnim programom opreme i postrojenja za proizvodnju i prenos električne energije.

Na plakatima na izložbenom prostoru Končara biće predstavljeno 145 kV, plinom izolovano, metalom oklopljeno postrojenje K8D.6-N. Proizvod je razvijen u Končaru, a svojom modernom i pouzdanom koncepcijom, čijom primenom se znatno smanjuje uticaj okoline na elemente postrojenja i čime se povećava pouzdanost i značajno smanjuje potreba čestih periodičnih održavanja.

NACIONALNI KLASTER BESPILOTNIH LETELICA (NKBPL)

Nacionalni klaster bespilotnih letelica i bliskih sektora (National Unmaned Aircrafts Vehicles – UAV) je dobrovoljno, nevladino i neprofitno udruženje, osnovano sa ciljem ostvarivanja održivog razvoja i korišćenja bespilotnih letelica u Srbiji i inostranstvu.

Na sajmu će predstaviti više modela i bespilotnih letelica. Korisnici usluga u ovoj oblasti su veoma raznoliki: državne institucije iz različitih oblasti – energetike, železničkog i drumskog saobraćaja, šumarstva, sektora za vanredne situacije; kompanije privatnog sektora iz različitih oblasti – saobraćaja, logistike, energetike, informacionih tehnologija; produkcijske kuće – za potrebe različitih snimanja kadrova iz vazduha; različiti festivali i manifestacije – muzički festivali (Exit, Guča, Beerfest), Beogradski maraton, Novosadski maraton…; osiguravajuća društva.

Primena bespilotnih letelica, kao novih i naprednih savremenih tehnologija, u mnogim oblastima značajno rešava mnoge probleme i pojednostavljuje zadovoljenje tržišnih/komercijalnih potreba i izvršavanje specifičnih zadataka.

NET INVEST

NETINVEST je kompanija specijalizovana za razvoj, projektovanje I konsalting u oblasti hidroelektrana, solarnih elektrana, vetroparkova i smart grid sistema, uključujući prethodne studije opravdanosti, prostorno planiranje i pribavljanje svih dozvola za punu eksploataciju. Više od 20 inženjera pruža najbolje rešenje za klijenta – od konsultovanja u ranoj fazi pa do opcija “ključ u ruke”.

Netinvest kao kompanija poseduje velike licence za projektovanje dalekovoda, trafo stanica i objekata visine preko 50 m, koji su u nadležnosti ministarstava građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Kompanija će na sajmu predstaviti svoju delatnost kroz niz eksponata, meteoroloških stubova, solarnih panela, sistema za smart house, kao i sistema javne rasvete. Sistem za pametne kuće kompanije Vantage, čiji je Netinvest zastupnik za Srbiju, predstavlja inovaciju na našem tržištu u ovoj oblasti.

NOVA OPREMA, NOVI SAD

Preduzeće “Nova oprema ” iz Novog Sada bavi prodajom mašina, priključaka i opreme za zimsko održavanje u komunalnoj privredi.

Na sajmu će biti izloženo multifunkcionalno vozilo opremljeno priključcima za eksploataciju u komunalnoj privredi sa primenom u sva četiri godišnja doba, renomiranog svetskog proizvođača “Karcher” iz Nemačke, i oprema za održavanje u zimskim uslovima proizvođača “Lešnik” iz Slovenije.

Biće ekskluzivno predstavljeno komunalno vozilo MIC 34 sa priključcima, nemačkog proizvođača “Karcher”, koje se prvi put predstavlja na ovim prostorima posle svetske premijere u oblasti komunalne privrede. Vozilo je, inače, prodato i učiniće jedan grad u Srbiji lepšim i čistijim.

SKF COMMERCE

Kroz iskustva u pet industrijskih oblasti, prikupljanih više od 100 godina, SKF donosi inovativna rešenja i proizvode kako proizvođačima opreme tako i krajnjim korisnicima u svim glavnim industrijskim granama širom sveta.

Ovih pet oblasti obuhvataju kotrljajuće ležajeve i ležajne jedinice, zaptivke, sisteme podmazivanja, mehatroniku (kombinujući mehaničke i elektronske komponente u celinu) i široki opseg usluga od 3D računarskog modelovanja, naprednih tehnika praćenja stanja i pouzdanosti sistema pa do usluga optimizovanja upravljanja proizvodnim resursima. Globalno prisustvo obezbeđuje SKF korisnicima uniformne standarde kvaliteta i dostupnost proizvoda i usluga širom sveta.

Kao jedina kompanija iz oblasti kotrljajućih ležajeva koja ima svoju proizvodnju zaptivki, SKF je lider i globalni isporučilac rotacionih, statičnih i zaptivki sa povratnim kretanjem. SKF je i vodeća kompanija u oblasti proizvodnje i razvoja kotrljajućih ležajeva i ležajnih jedinica. Najbolji primer je SKF Explorer serija ležaja, koja ima do tri puta duži servisni vek od standardnih kotrljajućih ležaja. Trenje i habanje su nerazdvojni pratioci sistema i mašina. Na njih se svake godine troše ogromne količine prirodnih sirovina i resursa. SKF sistemi podmazivanja pomažu da se smanje ovi gubici i sačuva naše okruženje i resursi. I još, integrišući mehaničke, elektronske i informacione tehnologije, SKF inženjeri omogućavaju korisnicima razvoj nove generacije pametnijih proizvoda. Kotrljajući ležajevi opremljeni senzorima, linearne i rotacioni aktuatori, linearne vođice i drugi proizvodi omogućavaju povećanje funkcionalnosti, redukuju težinu i smanjuju uticaj na čovekovu okolinu.

SKF jedinstveni alati i znanje u oblasti dinamičkih simulacija, nauke o materijalima, procesa habanja i podmazivanja, praćenja stanja mašinskih sistema mogu pomoći od samog početka, dodajući vrednost proizvodu i na taj način odvajajući korisnike od konkurencije.

UMBRA SOFTWARE

UMBRA SOFTWARE se primarno bavi kontrolom i automatizacijom industrijskih procesa. To su SCADA sistemi, automatizacija u industriji, projektovanje, specifikacija i isporuku opreme, instaliranje opreme i montaža, puštanje u rad i obuka.

Takođe, nude proizvode za automatizaciju i integraciju tehničkih i tehnoloških sistema.

Na Sajmu energetike, UMBRA Software predstavlja nadzorni programski paket Power Monitoring Expert firme Schneider Electric. Power Monitoring Expert omogućava praćenje potrošnje električne energije u industriji, za velike komercijalne i industrijske zgrade, data centre, zdravstvene ustanove i komunalna preduzeća.

Sistem nudi integraciju WAGES (Water, Air, Gas, Electricity, Steam) merenja. Praćenjem potrošnje energenata moguće je smanjiti potrošnju i troškove, izbeći zastoje i poboljšati efikasnost.

ZAVOD ZA ZAŠTITU PRIRODE SRBIJE

Zavod za zaštitu prirode Srbije, kao najviša državna stručna kuća za zaštitu prirode, realizuje delatnosti u cilju proučavanja i zaštite prirodnih dobara i resursa. U poslovima očuvanja prirode Zavod primenjuje najsavremenije modele i mere zaštite prirode u saradnji sa domaćim i međunarodnim naučnim i stručnim institucijama i nevladinim organizacijama. Uvažavajući najnovija naučna dostignuća i principe zaštite bio i geo diverziteta, stručnjaci Zavoda primenjuju integralne i interdisciplinarne metode očuvanja i unapređenja zaštićenih područja i prirodnih resursa.

Zaštita prirodnih dobara zasniva se na obavljenim kompleksnim istraživanjima i valorizaciji određenog područja i izradi studije kojom se utvrđuju kategorije, mere i režimi zaštite. U Srbiji je na ovaj način zaštićeno 467 područja ukupne površine 578.429 ha, odnosno 6,53 odsto teritorije. Stručnjaci Zavoda redovno prate stanje zaštićenih područja, učestvuju u izradi projekata njihove zaštite, sanacije, uređenja i održivog korišćenja, učestvuju u izradi prostornih i urbanističkih planova, izdaju uslove zaštite i dozvole za sakupljanje vrsta koje su pod kontrolom prometa i realizuju obrazovne programe za unapređenje kapaciteta u zaštiti prirode i širenja svesti javnosti o značaju očuvanja prirodnih resursa.

Na ovogodišnjem sajmu ECO FAIR Zavod će na svom štandu i učešćem u konferencijskom programu sajma (“zelena sala”, 13. oktobar 2016, od 10:40 do 11:15 časova) predstaviti najnovije rezultate u istraživanjima i monitoringu zaštićenih područja na primeru revizije nacionalnih parkova i novih otkrića u speleološkim istraživanjima sistema Uvačkih pećina i Cerjanske pećine, kao i najnovijih izdanja zasnovanih na praćenju vrsta vodozemaca, vilin konjica i ptica severne Šumadije. Svi posetioci promocije projekata Zavoda za zaštitu prirode Srbije imaće priliku da dobiju komplet izdanja koje ćemo ovom prilikom predstaviti.

Na štandu Zavoda za zaštitu prirode Srbije posetioci Sajma imaće priliku da u razgovoru sa stručnjacima Zavoda saznaju mogućnosti i modele saradnje u oblasti zaštite i unapređenja prirodne baštine i kroz predstavljene eksponate ekosisteme u našoj zemlji.