„Za sva vaša čula“ poruka je 9. Međunarodnog sajma vina, koji se od 22. do 24. februara održava u halama 3 i 3a. Beogradski sajam ovu manifestaciju organizuje u saradnji sa Udruženjem vinara i vinogradara Srbije – VIVIS i Privrednim društvom „Srpsko vino“.

BEOWINE je najveći sajam vina u Srbiji i jedan od najznačajnijih u regionu. Neprekidnim usavršavanjem programskog i organizacionog segmenta, dugoročnim planom i strateškim radom, ostvarene su planirane projekcije i događaj se u svom žanru pozicionirao kao najznačajnija manifestacija u Srbiji i regionu.

Usmeren je ka poslovno orjentisanoj publici, ali je atraktivan i za najširu publiku, ljubitelje vinske kulture i vinskog turizma.

BeoWine je danas nezamenljivo mesto za plasiranje poznatih i novih vinskih ukusa. Na Sajmu učestvuju najugledniji domaći i regionalni proizvođači vina, vinski podrumi, kuće vina i kompanije koje distribuiraju „piće bogova“, a u ponudi je i najsavremenija oprema za vinarstvo i vinogradarstvo.

Novi koncept

Različite inovacije pratile su Sajam vina iz godine u godinu, ali deveta manifestacija biće organizovana po sasvim novom konceptu.

Događaj kojim počinje vinska sezona – BeoWine, trajaće dan kraće od Sajma turizma, od 22. do 24. februara, u proširenom izlagačkom prostoru u halama 3 i 3A, a pored novog koncepta obeležiće ga i značajan broj novih učesnika i poslovnih posetilaca.

Preko 160 izlagača iz 11 zemalja

Pored Srbije, na Sajmu vina tradicionalno učestvuju proizvođači vina i opreme i iz Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, BJR Makedonije, Bugarske, Mađarske, Italije, Republike Srpske, Grčke i Francuske, sa ponudom autentičnih ukusa i vrsta, a učestvuje i najveći broj vinarija i proizvođača iz Italije do sada.

Izlagački program i ove godine karakteriše trend udruživanja izlagača i njihovi grupni nastupi, koje organizuju vinarije iz Župe, Vojvodine, Hrvatske, Republike Srpske, Italije…

Na Sajmu vina učestvuju i vodeće domaće i regionalne vinarije: Rubin, Čoka, Kovačević, 13. Jul…, a najveći prostor zauzimaju proizvođači iz Vojvodine. Premijerno na Sajmu BeoWine nastupiće: Soul Wine, 45. paralela, Vinska kuća Brestovački, Manufaktura Spasić.

Na štandu Kancelarije za KiM zajedno će se predstaviti istaknute kosovsko-metohijske vinarije: Vinarija Antić, Vinarija Petrović, Dečanska vinica, Vinarija Đuričić i Vinica Brkić.

Hrvatsku vinsku tradiciju dočaraće brojni poznati izlagači – Iločki podrumi sa najnagrađivanijim vinima Hrvatske; tradicionalne istarske sorte predstaviće Degrassi vinarija koji ima dugu tradiciju; Vinoplod vinarija sa kompletno ekološkom proizvodnjom; Kutjevačko vinogorje iz Požeško-slavonske županije, izuzetnog vinogradarskog položaja koje daje cenjena i tražena vina visokog kvaliteta; Dalmacijavino, kompanija iz Splita, koja uzgajanjem vinograda slavi ono najbolje što Dalmacija daje i pretače ga u kapljice vina.

Rakije

Pored vrhunskih vina, u izlagačkom programu zastupljen je i najveći izbor rakija do sada. Karakteristično piće iz naših krajeva i istaknuti srpski brend, proizvođači će predstaviti u većem broju nego do sada, samostalno i na grupnim štandovima.

Vinski turizam

Atraktivan segment turističke ponude je i vinski turizam, a u potrazi za odmorom, avanturom, zanimljivim krajevima, gastronomskim doživljajima i najkvalitetnijim vinima Srbije, turistima se preporučuju putevi vina po Srbiji. BeoWine predstavlja mogućnosti za obilazak vinograda Fruške gore, Palića, šumadijskog, topličkog i ostalih krajeva Srbije.

Vinarije, seoska domaćinstva i salaši registrovani za bavljenjem seoskim turizmom, vinskim turistima nude degustaciju vina, obilazak vinskih podruma i vinograda uz domaću hranu, kao i obilazak turističkih znamenitosti tog kraja. Spoj tradicije, vina i turizma na ovogodišnjem Sajmu vina ponudiće „Seosko domaćinstvo porodice Banjac“ iz Kozarske Dubice i Podrum „Vukoje“ iz Trebinja, Republika Srpska.

Gastro segment na Sajmu vina

Doprinos neprekidnom usavršavanju uklapanja hrane i pića, Sajam vina pružiće programskim delom u kome učestvuju proizvođači vrhunskih sireva, pršuta i suhomesnatih proizvoda, maslinovog ulja i ostalih gastronomskih specijaliteta.

Prateći program

Prateći program je veoma sadržajan, održavaće se na posebno pripremljenom prostoru, a čine ga stručne prezentacije, interaktivne promocije i radionice, koje su besplatne za sve učesnike i posetioce. Brojne promocije i degustacije biće svakodnevno organizovane i na štandovima vinarija i turističkih organizacija.

Među temama koje će biti zastupljene u okviru pratećeg programa su:

 • Predstavljanje sistemskog rešenja regulacije otpadnih voda u vinarijama, kao i program podsticajnih sredstava i sistema obnovljivih izvora energije – zelene proizvodnje;
 • Master ClassItalija, prelepi veliki vinograd;
 • Proizvodnja voćnih rakija na savremenim destilacionim uređajima;
 • Upoznavanje vinske Srbiju – prezentacija i degustacija vina od autohtonih sorti;
 • Vinski bonton;
 • Razotkrivanje vina;
 • Vino i hrana;
 • Vinska kultura;
 • Vino i mediji…

Sobe za degustaciju-prvi put na sajmu

Pravilo dobre procene kvaliteta vina nalaže da se u prostorijama za degustaciju pripremi atmosfera koja ne odvlači pažnju stručnjaka. Ove godine na Sajmu vina uživaće se svim čulima do objektivne procene arome i ukusa vina u specijalnim sobama za degustaciju.

Nagrade

Na tradicionalnom takmičenju međunarodni žiri ocenjivaće najbolja vina u osam kategorija:

 • Veliki zlatni BWF
 • Zlatni BWF
 • Srebrni BWF
 • Najbolje belo vino BWF – priznanje,
 • Najbolje rose vino BWF – priznanje,
 • Najbolje crveno vino BWF – priznanje,
 • Najbolje penušavo vino BWF – priznanje,
 • Najbolje specijalno vino BWF – priznanje.

Od prošle godine na Sajmu se dodeljuje i nagrada „Beowine hit” za celokupan utisak o sajamskom nastupu. Novinarski žiri ocenjivaće opšte estetsko-gastronomske momente i na prvom vinskom sajmu u godini pokušati da prepozna i preporuči „hitove“ po kvalitetu, pakovanju, sajamskom nastupu, celokupnom doživljaju, pomaku u proizvodnji… Pobednici će biti nagrađeni retro muzičkim singl pločama i ostaće prepoznatljivi učesnici Sajma vina.

Radno vreme Sajma vina u četvrtak, 22. i petak 23. februara je od 10 do 19 časova, a u subotu, 24. februara od 10 do 20 časova.