Više od 60 izlagača iz zemlje i sveta od 9. do 12. marta predstaviće svoje eksponate na 39. Međunarodnom sajmu nautike, lova i ribolova. Manifestacija se zbog povećanog broja izlagača, ali i sve brojnije publike, ove godine održava u dve hale – 1 i 4.

Izlagači će predstaviti plovila svih brendova i vrsta – jahte, glisere, jedrilice, čamce; brodske i vanbrodske motore; nautičku opremu; opremu za lov i ribolov; kamp i outdoor opremu; opremu za sportove na vodi; škole jedrenja; čartere; nautički turizam.

NAUTIKA

Da Sajam nautike poprima sve veći internacionalni značaj ukazuje i prisustvo novih izlagača – iz Italije i Turske, pored tradicionalnih učesnika iz Slovenije, Hrvatske i Crne Gore. Modelima jahti i čamaca, koje će posetioci moći da vide na Beogradskom sajmu, ponosile bi se i ozbiljne morske mondenske marine i turističke destinacije, ali je izlagački program prilagođen i ljubiteljima Save, Dunava i ostalim segmentima nama dostupne „kontinentalne nautike“.

Uz tradicionalnu berzu polovnih plovila, zaljubljenicima u vodu svake godine se predstavljaju poznate regate, splavarenja i ostali vodni potencijali Srbije. Ekologija i bezbednost na vodi postale su neizostavne teme.

LOV I RIBOLOV

Poseban deo Sajma vezan je za lov i ribolov, koji su poslednjih godina u primetnoj ekspanziji. Na njemu će distributeri predstaviti lovačko naoružanje, municiju i konfekciju, kao i štapove za pecanje i kompletan pribor.

Izlagači opreme za ova dva sporta ili hobija, kako za koga, biće smešteni u hali 4. Lovačko naoružanje, municiju i konfekciju, kao i štapove za pecanje i kompletan ribolovački pribor predstaviće poznati proizvođači i distributeri – Canon, Capriolo, Trofej, Eurofish, Travar i drugi.

Nautika 2017.

PRATEĆI PROGRAM

Na Sajmu je predviđen i bogat prateći program – stručna predavanja, promocije, demonstracije, radionice, izložbe, a biće predstavljena i nautička literatura. Govoriće se o mogućnostima nautičke privrede, izgradnji mreže marina, privezišta i prateće infrastrukture. Po prvi put na Sajmu će se predstaviti Mašinski fakultet, odnosno njihova Katedra za brodogradnju, sa svojom već poznatom izložbom „Mala istorija srpske brodogradnje“. Novi učesnik pratećeg programa je i JP Beogradska tvrđava, koja će u okviru izložbe „Na palubi broda … na obali reke“ prikazati vodiče za putnike po Dunavu, iz 19. veka, kao i geografske karte, slike brodova, plakate društava, oglase iz novina, jelovnike sa brodova… Posetioci će imati priliku da obiđu i izložbu fotografija, na kojima su nautički i ribolovački prizori, poznatog umetnika Maria Bralića. On je jedan od 20 Canonovih ambasadora u svetu, a pored toga što je umetnički fotograf, Mario Bralić je i pasionirani nautičar i ribolovac. Izložba će biti fokusirana na tradicionalni način izrade drvenih brodova – jedrilica i zanatlija sa različitih obala planete, kao i samih ribolovaca.

SERVISNE INFORMACIJE

Prva tri dana (od 9. do 11. marta) radno vreme Sajma je od 10 do 19 časova, a poslednjeg dana – 12. marta, Sajam se zatvara u 18 časova.

Cena pojedinačnih ulaznica je 300 dinara, a ulaznice za grupne posete koštaju 200 dinara. Parking se plaća 100 dinara po započetom satu.

ALEKSANDAR IVKOVIĆ, rukovodilac Službe marketinga:

-Pored promocije nautičkog turizma, koji nema odgovarajući tretman iako bi mogao da bude značajan deo turističke privrede, Sajam nautike, lova i ribolova već gotovo četiri decenije prati sve novosti u svojim primarnim oblastima – nautici, lovu i ribolovu. Ove godine manifestacija je značajno povećana – i po broju izlagača i po izložbenom prostoru, a iskustva nam govore da uporedo sa većim interesovanjem izlagača – raste i broj posetilaca.

FILIP KOČIĆ, organizator Sajma nautike, lova i ribolova:

-Ovogodišnji Sajam nautike obeležiće veliki broj zanimljivih plovila, neobičnih, ekstravagantnih, pa čak i ekscentričnih. Manifestacija ima odličan trend, kome doprinose i druga dva segmenta – lov i ribolov, u okviru kojih će se predstaviti svi značajni proizvođači i zastupnici. Pripremili smo i izuzetan stručni prateći program, a želim da najvim i brojne premijere. Posebno želim da istaknem da brojni domaći proizvođači malih plovila sve uspešnije krče svoj put.

KRSTA PAŠKOVIĆ, Udruženje “Dunavski propeler”:

-Beogradski sajam već godinama razume i podržava i nautičare i nautički turizam, iako on u odnosu na potencijale nije dovoljno razvijen. Nautika se obično vezuje za mora, a nju svakako čine i reke, kanali, jezera… Od 1992. godine se bezuspešno borimo da nautika dobije status privredne grane u razvoju, što je važno jer u ovom sektoru narednih godina bi moglo da se zaposli tri do pet hiljada ljudi. Želim da najavim i da će, pod parolom “Da oživimo plovne puteve Srbije”, kod nas ove godine biti održana 1. Međunarodna nautička konferencija. Zaljubljenike u vodu, plovidbu i vodene sportove ove godine na Sajmu čeka izuzetno bogat stručni prateći program.

RODOLJUB HADŽI CENIĆ, Lovački savez Srbije:

-Čitava prošla godina bila je u znaku obeležavanja velikog jubileja – 120 godina od osnivanja Lovačkog saveza Srbije, ali ćemo i ove godine na Sajmu izložiti sedamdesetak trofeja krupne divljači. Spremni smo da svim zainteresovanim posetiocima damo sve informacije vezane za lov, ali i da animiramo mlade, jer su lovci sada uglavnom stariji ljudi. Pripremili smo zanimljiv edukativni program, a spremni smo i da rušimo famu da su lovci nehumani ljudi – sam čin lova je vrh ledenog brega, on je samo krajnji deo. Oni koji znaju šta mu sve prethodi znaju i da je takav pristup zabluda.

MARKO MALENIĆ, Betonski brod:

-Beogradskom sajmu dugujem zahvalnost što se konferencija za novinare za Sajam nautike, lova i ribolova održava baš na Betonskom brodu, jer je to jedna legendarna beogradska priča koju treba promovisati. Betonski brod je mesto na kome će se ubuduće održavati brojne kulturne manifestacije. Već početkom aprila počinje izložba fotografija na kojima će se videti vađenje i rekonstrukcija broda, a na ovom mestu očekuju nas i mnogi drugi sadržaji – od specijalizovanih ekoloških tankova, zelene učionice do prvog virtuelnog muzeja brodarstva.