Uz lepotu i mirise koje donosi Međunarodni sajam hortikulture, i stručni prateći program je jedno od njegovih obeležja. O raznovrsnim temama na panelima i okruglim stolovima svoje stavove iznose stručnjaci iz svih segmenata ove nauke.

„Uticaj invanzivnih biljnih vrsta na stabilnost ekosistema“ tema je prvog skupa zakazanog za sredu, 4. april u 10:30. Predavač je dr Marija Nešić, docent Šumarskog fakulteta.

„Potencijalno ugrožene autohtone vrste roda geranijum“ druga je današnja tema, koja je na programu pola sata kasnije, a predavač takođe dolazi sa Šumarskog fakulteta – docent dr Ivana Bjedov.

Redovni profesor Šumarskog fakulteta dr Milka Glavendekić od 11:30 održaće predavanje na temu „Invanzivna strana vrsta cacyreus marshalli (lepidoptera:lycaenidae), moguća pretnja biljkama rodova garanium i pelargonium u Srbiji“.

O tome šta kažu nauka i praksa o upotrebi pčelinjeg otrova na ovogodišnjem sajmu hortikulture u podne će govoriti Jelena Ćirić.

„Evropsku konvenciju o predelu“, u 13:30 predstaviće Biljana Filipović, diplomirani inženjer pejzažne arhitekture, predstavnica Ministarstva zaštite životne sredine Republike Srbije.

„Plan predela kroz sistem prostornog planiranja u Crnoj Gori“ tema je o kojoj će govoriti Jelena Franović, diplomirani inženjer pejzažne arhitekture, predstavnik kotorskog MonteCEP-a.

O „Unapređenju kapaciteta Šumadije i Pomoravlja za primenu Evropske konvencije o predelu“ u 14:30 govoriće dr Jasminka Cvejić, diplomirani inženjer pejzažne arhitekture.

Današnji stručni prateći program završava se pričom o ozelenjavanju krovova, koja počinje u 16 časova a o ovoj temi govoriće Kosta Cinko.