Slovenija je prelepa zelena zemlja u kojoj se na svakom koraku može čuti priča o termalnim i mineralnim vodama koje leče, revitalizuju i neguju. U ovoj zemlji neizostavno treba posetiti Orhidelio, najprestižniji i najviše puta nagrađeni velnes u Sloveniji, popiti Donat ili Radensku za zdravlje, isprobati medno kupatilo u Thermani Laško, uživati kao stari Rimljani u Rimskim termama, obnoviti kičmu oblogom iz pohorskog treseta u banji Zreče, zabavljati se sa porodicom u banji Čatež ili probati talaso terapiju u banji Strunjan.

Četrnaest sertifikovanih slovenačkih prirodnih banja kao moderni centri zdravlja i blagostanja postavljaju Sloveniju u sam vrh turističke ponude Evrope. Od Panonske nizije na istoku, gde je najviše slovenačkih banja na jednom mestu, preko jugoistočnog dela države, banje se rasprostiru sve do sunčane obale Jadranskog mora.

Svi koji netaknutnu slovenačku prirodu dožive zajedno sa opojnim mirisom svežeg vazduha i čistom pitkom vodom, lako se vraćaju u tu zanimljivu zelenu oazu. Iz Ljubljane i centralne Slovenije turiste od zdravlja i opuštanja u termomineralnim ili slanim vodama razdvaja samo jedan do dva sata vožnje na jug, istok ili zapad države. Slovenačke zdrave vode su već vekovima prisutne u pričama o blagotvornim vodama i drugim prirodnim lekovitim faktorima, o izvoru zdravlja i blagostanja. Skoro 100 prirodnih termalnih izvora sa temperaturom vode od 32 do 73 stepena najveće je bogatstvo Slovenije.