Na Beogradskom sajmu danas je svečano otvoren 24. Međunarodni sajam hortikulture „BeoPlantFair“, najšarenija i najmirisnija manifestacija u sajamskom kalendaru.

Pod sloganom „Bašta u srcu grada“ u hali 5 i na otvorenom prostoru Beogradskog sajma, od 4. do 7. aprila ovaj tradicionalni cvetni događaj obogatiće još tri velike tematske izložbe – 22. Izložba lekovitog bilja i preparata od meda „Darovi prirode“, 7. Izložba baštenskih i parkovskih mašina i prateće opreme „MotoPlantExpo“ i 3. Izložba organske proizvodnje „Organic Fest“.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije 11. put za redom je pokrovitelj i jedan od najaktivnijih učesnika i motivatora manifestacije.

Sajam je otvorio Velimir Stanojević, državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije, uz zapažanje da je ponuda na sajmu sve sadržajnija i raznovrsnija.

– Opšti utisak je da se učesnici izuzetno trude da unaprede proizvodnju i plasman do kupaca. Ideja je da mali proizvođači, zadruge i udruženja promovišu hortikulturu kao važnu granu poljoprivrede uz podršku i subvencije ministarstva, rekao je Stanojević, uz poziv posetiocima da dođu na sajam i uživaju, jer u estetskom smislu ne postoji lepša manifestacija na Beogradskom sajmu.

Svakog aprila, koji je i zvanično Svetski mesec pejzažne arhitekture, veliki broj posetilaca upravo na Sajmu hortikulture dobija inspiraciju i ideje za uređenje terasa, balkona, bašti i ozelenjavanje vrtova. Na sajmu se nudi bogat izbor sadnica najlepšeg cveća, četinara i ukrasnog bilja, kaktusa, sezonskog cveća, začinskih i aromatičnih biljaka i mogućnost kupovine direktno od proizvođača.

Događaj posvećen blagodetima i plodovima prirode organizuje se sa ciljem da u gradskoj sredini sačuvamo i proširimo zelene površine, uvećamo i ulepšamo prostor za boravak u prirodi koja pripada čoveku.

Sve oblasti hortikulture na jednom mestu

Više od 100 izlagača i drugih učesnika iz zemlje i inostranstva – pojedinaca, udruženja, zemljoradničkih zadruga, privrednih organizacija, multinacionalnih kompanija, distributera, proizvođača-uzgajivača, trgovaca, pejzažnih arhitekata, akademskih i naučnih institucija, komunalnih preduzeća, zajedno sa značajnim brojem poslovnih posetilaca, najšire publike i ljubitelja prirode, okupljaju se da pokažu da je moguće živeti i lepo i zdravo – u skladu sa prirodom.

Učesnici predstavljaju sve oblasti hortikulture – uzgajanje cveća i cvetnog materijala, proizvodnju sadnica i semenskog materijala, voćarstvo, vinogradarstvo, pčelarstvo, gajenje lekovitog bilja, uzgoj i održavanje zelenih površina, mehanizaciju za hortikulturu, zalivne sisteme, plastenike, sredstva za prehranjivanje i zaštitu, pejzažnu arhitekturu…

BeoPlantFair je odlična prilika za sve male proizvođače i domaćinstva da izađu izvan lokalnih tržišta i uspostave nove kontakte u prilog budućih saradnji.

Sajam hortikulture do nedelje pred posetiocima

Koncept Sajma hortikulture: četiri celine, sinteza stručnog i estetskog

Celokupan program sajma raspoređen je u četiri celine.

Flora uključuje sadne i semenske materijale, dekorativne biljke, proizvodnju i preradu voća i povrća, unutrašnju dekoraciju, sisteme zalivanja, staklene bašte, mašine za hortikulturu, sredstva za prihranjivanje i zaštitu biljaka, te biljnu farmaciju i kozmetiku.

Zeleni dizajn se bavi uređenjem enterijera i eksterijera, održavanjem bašta, parkova i šuma, dendro materijalom, uz prezentaciju stručne literature i publikacija.

Darovi prirode i Organic Fest posvećeni su pečurkama i šumskim plodovima, medu i proizvodima od meda, lekovitim čajevima, melemima i balzamima, proizvodnji lekovitog i aromatičnog bilja, organskoj proizvodnji i baštovanstvu, organskim proizvodima i zdravoj hrani uopšte. Pred posetiocima je prilika da vide, probaju i kupe lekovite čajeve i meleme, med i preparate od meda, proizvode lekovitog i aromatičnog bilja, gljive i šumske plodove, fitokozmetiku, fitofarmaciju, stručnu literaturu…

MotoPlantExpo tradicionalno okuplja izlagače, proizvođače i distributere parkovskih i baštenskih mašina i opreme, male poljoprivredne, transportne i hortikulturne mehanizacije, mašina i alata za šumarstvo, zalivnih sistema i plastenika, parkovskog mobilijara, dečjih igrališta, fitnes i sportskih terena, alate i opremu za baštovanstvo, razne vrste materijala za uređenje bašta i vrtova…

Trendovi u oblasti hortikulture prisutni na sajmu

Izlagački program ovogodišnjeg sajma predstavlja aktuelne tendencije u oblasti hortikulture:

Upotreba pčelinjeg otrova u kozmetici; Organska proizvodnja biljaka, voća i povrća; Permakultura i postepeno uvođenje etičkih i drugih principa permakulture u konvencionalnu poljoprivredu, arhitekturu, urbanizam, ekologiju, energetiku i ostale delatnosti; Inovativna sredstva i rešenja za pejzažni dizajn; Kompostiranje kao najprirodniji način recikliranja biootpada; Hortikultura u službi zdravlja…

Sajam hortikulture do nedelje pred posetiocima

Stručni prateći program

Sadržajan stručni i prateći program odraz je kvalitetne dugogodišnje saradnje sa profesionalnim i strukovnim udruženjima i organizacijama.

Posetiocima sajma raznolikih poslovnih profila i ličnih afiniteta pruža se jedinstvena prilika da se upoznaju sa novim trendovima i brendovima u hortikulturi, pejzažnoj arhitekturi i prostornom planiranju, proizvodnji i primeni lekovitog i aromatičnog bilja, da saznaju više o značaju i lekovitim dejstvima preparata od meda, novim tehnologijama u gajenju bilja, kao i o evropskim tendencijama, regulativi i normativnim rešenjima u oblasti hortikulture.

Prateći program odvija se u Sali za prezentacije na Trgu u hali 5 Beogradskog sajma.

Zabavni i interaktivni sadržaji za posetioce

Sajamski program, pored izložbeno prodajnog dela, podrazumeva demonstracije, predavanja i prezentacije iz raznih oblasti hortikulture, uz učešće eminentnih domaćih i inostranih predavača i prezentera. Uz edukativni segment manifestacije zastupljeni su i zabavni sadržaji, kreativne radionice, takmičenja i nagrade za učesnike i posetioce.

Radno vreme sajma i ulaznice

ČET – SUB 4 – 6. april: 10 do 19 časova
NED 7. april: 10 do 17 časova

Ulaznice: Pojedinačne ulaznice koštaju 200 dinara, grupne 100 (za grupe veće od 20 ljudi)
Parking: 150 dinara po satu