„Zlatna grana srpske privrede“ moto je 43. Međunarodnog sajma građevinarstva, koji se pod pokroviteljstvom Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Republike Srbije održava od 19. do 23. aprila. Vodeći sajamski događaj u građevinskoj industriji u regionu jugoistočne Evrope, sa preko 550 izlagača iz 30 zemalja, održava se u halama 1, 1A, 2, 3, 3A, 4 i na otvorenom prostoru Beogradskog sajma. Generalni sponzor manifestacije je bugarska kompanija Profilink, a ponosni prijatelj manifestacije – Supporta interior doors.

Pošto je građevinska industrija jedan je od glavnih pokretača privrede Srbije, razvoj ove privredne grane duže od četiri decenije afirmiše i SEEBBE kao istaknutu međunarodnu manifestaciju, ali i kao zaštitni znak Beograda i Srbije.

I ove godina na Sajmu će biti predstavljeni svi segmenti građevinske industrije, biće afirmisana građevinska struka, a okupiće se i eksperti različitih profila: arhitekte, projektanti, izvođači radova i proizvođači građevinskih mašina, materijala i opreme.

Rekli su o Sajmu građevinarstva

Gorica Škipina, zamenik generalnog direktora Beogradskog sajma:

– Zadovoljstvo je najaviti manifestaciju koja ima ovako jak poslovni prizvuk, koja afirmiše struku, izlagače i ima visok rejting kao mesto okupljanja predstavnika građevinske industrije. Ove godine predstaviće se više od 550 izlagača iz 30 zemalja, a pored novih, primetan je i “povratak” izlagača koji poslednjih godina nisu bili učesnici Sajma građevinarstva.

– U krugu Sajma već se ponosno izdiže kran, koji je simbol građevinarstva, a on je svakako dobar znak i za ovu manifestaciju, koja ponovo ide uzlaznom linijom. Taj trend će biti vidljiv po mnogim dešavanjima, a 43. Sajam građevinarstva obeležiće i brojni noviteti. Izlagači su ih najavili, a predstaviće ih od 19. do 23. aprila na Beogradskom sajmu.

Aleksandra Damnjanović, državni sekretar Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture:

– Kao generalni pokrovitelj i resorno ministarstvo, aktivno smo učestvovali u organizaciji Sajma građevinarstva i pokušaćemo da doprinesemo da predstojeća manifestacija prođe što uspešnije.

– Na posebno dizajniranom štandu, u trendu zelene gradnje i energetske efikasnosti, Ministarstvo će predstaviti sve što je u prethodnom periodu urađeno da bi se građevinarstvo “diglo na noge”. Mislim na doneti set zakona i podzakonskih akata, među kojima je svakako najvažniji Zakon o planiranju izgradnje. On je doneo mnogo dobrih stvari, revolucionarnih i reformskih rešenja, među kojima su svakako najvažnije elektronske građevinske dozvole. Period čekanja na izdavanje građevinskih dozvola sveden je sa 264 na pet radnih dana i to predstavlja ogroman uspeh. Po tome smo, uz Makedoniju, najbolji od svih zemalja u okruženju, a bolji smo čak i od Poljske i Mađarske, koje su članice EU.

– Želim da naglasim da je značaj građevinarstva, između ostalog, i u činjenici da ima veliki multiplikativni efekat, jer za sobom “vuče” 30 oblasti. U ovom sektoru, koji zapošljava 115 hiljada radnika, imamo registrovano 28 hiljada privrednih subjekata. Jedino čime nismo zadovoljni i što se spremamo da popravljamo su zarade – prosečna plata u građevinskoj industriji trenutno iznosi 41 hiljadu dinara.

Zoran Đajić, organizator 9. Međunarodnog sajma kamena STONE EXPO SERBIA:

– Posle sedam samostalnih manifestacija održanih u Kragujevcu, Međunarodni sajam kamena se od prošle godine održava u Beogradu u okviru Sajma građevinarstva. Za ovih devet godina predstavilo se 400 kompanija iz tridesetak zemalja, a ove godine, u kojoj beležimo 20 odsto veće interesovanje, na Sajmu kamena učestvuju izlagači iz 10 zemalja. Želim da napomenem i da smo daleko poznatiji van Srbije nego u njoj, da dugo nismo imali institucionalnu pomoć, ali i da je sada prepoznat značaj onoga čime se bavimo, tako da bi ubuduće trebalo da nas podrže različiti državni organi. Primetno je povećanje potražnje za istraživanjem eksploatacije kamena u Srbiji, a mi smo još pre devet godina znali da će do toga doći, samo nam niko nije verovao.

– Velika je potražnja za arhitektonskim kamenom pa se na tome mora i raditi – ova industrijska grana mora napred. Planiramo da i ubuduće idemo zajedno sa Sajmom građevinarstva, a pored izlagačkog segmenta, pripremili smo stručna i izložbena dešavanja.

Branislav Jovanović, predstavnik generalnog sponzora, kompanije Profilink Ltd. iz Bugarske:

– Firma koja sponzorski podržava Sajam građevinarstva praktično je “Aksioma plus”, a jedan od brendova koje promovišemo i uvozimo iz Bugarske su proizvodi kompanije Profilink.

– Verujemo da je ova manifestacija izuzetno značajna, jer u poslovanje “uvlači” brojne druge privredne grane. Na tržište plasiramo PVC profile namenjene fasadnoj industriji, energetski efikasne. Pored Profilinka, zastupamo još niz brendova, a ceo asortiman može se kupiti na srpskom tržištu, ali i na tržištima većine zemalja u regionu.

Akteri građevinske industrije predstaviće svoju savremenu produkciju: istraživanje i projektovanje, izgradnju i održavanje objekata, visokogradnju, niskogradnju, građevinske mašine, uređaje, materijale i alate, informacione tehnologije, najsavremenije sisteme gradnje, opremanje objekata i enterijera.

Izlagački program obuhvata i inženjering, rekonstrukciju, mašine za obradu stakla, mašine za obradu profila za stolariju, najmoderniju građevinsku mehanizaciju, kompjuterske softvere u građevinarstvu, mašine i uređaje za industriju građevinskih materijala, najnovije materijale, uređaje za klimatizaciju i grejanje, montažne objekte.

9. Međunarodni sajam kamena STONE EXPO SERBIA

U okviru Sajma građevinarstva održava se i 9. Međunarodni sajam kamena – STONE EXPO SERBIA, najveći međunarodni sajam prirodnog kamena i prateće industrije. Manifestacija okuplja

profesionalce iz industrije kamena iz više od 20 zemalja – arhitekte, dizajnere, predstavnike sektora građevinarstva, urbanizma, državne i privatne investitore. Među stalnim izlagačima su vodeće domaće i međunarodne kompanije koje se bave istraživanjem, eksploatacijom i preradom kamena, proizvodnjom mašina, alata i opreme za eksploataciju, preradu, zaštitu i restauraciju kamena.

U okviru Sajma kamena biće organizovana radionica „Mozaici i skulpture u kamenu“, predavanje „Kamen u arhitekturi i imetnosti“ kao i izložba „KAMENistrip“, organizovana u partnerstvu sa Udruženjem stripskih umetnika Srbije.

Zemlje učesnice na Sajmu građevinarstva

Manifestacija je ove godine okupila vodeće kompanije građevinske industrije iz Srbije i regiona – Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Slovenije i Makedonije, kao i kompanije iz ostalih delova sveta – Austrije, Bugarske, Česke Rupublike, Italije, Kine, Španije, Portugalije, Švajcarske, Švedske, Nemačke, Poljske, Rumunije, Rusije, Ukrajine, Turske, Južne Koreje, Indije… Prvi put na Sajmu građevinarstva organizovano nastupa Privredna komora Austrije.

Perspektive srpskog građevinarstva

Posebnu pažnju Sajam će, već tradicionalno, usmeriti na promociju potencijala i perspektive srpskog građevinarstva. S obzirom na najavljene velike građevinske projekte od međunarodnog značaja, ovogodišnji Sajam građevinarstva biće mesto poslovnih susreta, razmene ideja i dogovora različitih oblika poslovne saradnje među učesnicima. Biće predstavljeni i investicioni projekti koji su šansa za domaće građevinare.

Na Sajmu će biti predstavljen i novi koncept, koji ove godine akcenat stavlja na građevinske mašine i mehanizaciju. Posle sedam godina, na otvorenom izložbenom prostoru, ispred hale 3, posetioci će moći da vide kran kao glavni simbol građevinarstva.

Nacionalne izložbe: Turska, Kina, Češka i Hrvatska

Nacionalne izložbe, na kojima izlagači zajedno predstavljaju privredu i građevinarstvo svoje zemlje, sve češća su forma promovisanja, a ove godine organizuju ih privrednici iz Turske, Kine, Češke i Hrvatske.

Biznis segment – B2B neposredni poslovni kontakti

Sajam građevinarstva organizovan je tako da obezbeđuje neposredne kontakte zainteresovanih izlagača i posetilaca. B2B poslovni portal seebbe.talkb2b.net namenjen je registraciji izlagača i poslovnih posetilaca Sajma građevinarstva (aktivna pravna lica).

Registracija omogućuje besplatnu promociju kompanija i mogućnost zakazivanja B2B sastanaka sa potencijalnim poslovnim partnerima.

Dan Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Republike Srbije

Pokrovitelj 43. Međunarodnog sajma građevinarstva, Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, aktivno učestvuje u sajamskom programu na posebno dizajniranom i opremljenom štandu u hali 4.

U četvrtak, 20. aprila obeležava se “Dan Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Republike Srbije u saradnji sa Privrednom komorom Srbije”. Tim povodom biće održano nekoliko konferencija: “Izgradnja objekata za punjenje električnih vozila na putnoj infrastrukturi i u urbanim sredinama”, “E-uprava – lakše do dokumenata za pravna lica i građane” i “Koncept pametnog grada i unapređenje razvoja gradova Srbije”.

Prateći program

Sajam građevinarstva ima značajnu ulogu u afirmaciji građevinske struke, građenju sistema vrednosti i statusu profesije, a eksperti iz različitih oblasti građevinarstva, arhitekure, projektovanja i izvođenja radova aktivno će učestvovati na Sajmu u prezentacijama, stručnim skupovima i predavanjima, koja kao deo pratećeg programa upotpunjavaju sadržaj manifestacije.

Ovogodišnji prateći program potencira dve teme – upotrebu kompjuterskih programa u građevinarstvu i energetsku efikasnost.

Iz oblasti građevinske industrije, između ostalih, stručnjaci preporučuju nekoliko tema: “Primena BIM tehnologija u upravljanju investicionim projektima u građevinarstvu – prednosti i izazovi”; “Kreiranje unutrašnjih svetlosnih LED rešenja koja štede energiju i čuvaju zdravlje”; “Autodesk BIM rešenja za proces projektovanja”; “3D svet – Primena oblaka tačaka i mobilnog mapiranja u savremenom građevinarstvu”; “Srpsko graditeljsko nasleđe na Kosovu i Metohiji”.

Udruženje inženjera i tehničara Srbije prezentovaće nove razvojne projekte u graditeljstvu, nova tehnološka rešenja za revitalizaciju fasada, uspešne primere novih tehnoloških rešenja i iskustva u primeni sistema kvaliteta u Srbiji.

Nacionalno udruženje „Srpske kuće“ nastavlja tradiciju predstavljanja narodnog graditeljstva, a u okviru pratećeg programa održaće se i izložba “Dani arhitekture – Beograd budućnosti”.

Izložba “80 godina Beogradskog sajma”

U godini značajnog jubileja – 80 godina uspešnog rada i poslovanja Beogradskog sajma, u hali 4 biće organizovana izložba “80 godina Beogradskog sajma”. Tema izložbe je retrospektiva procesa – “Od Društva za priređivanje sajmova i izložbi u Beogradu do modernog sajamsko-kongresnog kompleksa – građevinarstvo koje je pisalo istoriju”. Posetioci će moći da vide dve makete – Starog sajmišta i interaktivnu maketu sadašnjeg sajamskog kompleksa, kao i mnoštvo fotografija, plakata, nagrađenih radova…

“Dan mladih” na Sajmu građevinarstva

Prvog dana Sajma, u okviru programa “Dan mladih”, predstaviće se učenici srednjih građevinskih i stručnih škola iz Srbije. Održaće se i takmičenje “Igre bez granica” u rukovođenju građevinskom mehanizacijom i simulatorima, što će biti atraktivno i za učesnike i za posetioce.

U okviru predstavljanja fakulteta i visokih škola nastupiće: Građevinski fakultet UB, Arhitektonski fakultet UB, Visoka građevinsko geodetska škola UB, IACES – studentska organizacija Građevinskog fakulteta i Fond ERAZMUS.

Ekskluzivne sajamske akcije i pogodnosti

Jedan od osnovnih komercijalnih ciljeva Sajma građevinarstva je da gradnju, građevinske materijale i projekte učini dostupnijim, zbog čega su sajamske akcije sastavni deo izlagačkog nastupa. Izlagači će klijentima na svoje proizvode i usluge odobravati ekskluzivne sajamske pogodnosti i popuste od 5 do 30 odsto.

Bugarski Profilink – generalni sponzor

Kao vodeći proizvođač PVC profila za prozore, vrata, obloge, roletne i specijalne proizvode, firma Profilink računa na kvalitet, kao strategiju razvoja. Za postizanje ovog cilja koristi najmodernije tehnologije i aparaturu u svim fazama proizvodnog procesa, tako da proizvodi odgovaraju najvišim zahtevima kvaliteta.

Ponosni prijatelj manifestacije je Supporta interior doors.

Medijski partneri manifestacije

Časopisi i portali: Podovi, Prozori i vrata, Al&PVC, Build, Drvo tehnika, časopis Industrija, Sajema, Idealnidom.com, Enterijer magazin, Color Press Group, Gradnja, tv emisija Radim gradim.

SERVISNE INFORMACIJE

Radno vreme manifestacije od srede, 19. aprila do subote, 22. aprila je od 10 do 19 časova, a u nedelju, 23. aprila – na dan zatvaranja, Sajam će biti otvoren od 10 do 17 časova.

Pojedinačne ulaznice koštaju 300 dinara, dok je cena ulaznica za grupne posete 200 dinara.

Uz đačku knjižicu i indeks ulaznice za đake i studente koštaju 100 dinara.

Parking se plaća 100 dinara po započetom satu.