TO Šapca ove godine iz svoje turističke ponude posebno predstavlja nekoliko noviteta i manifestacija.

Prvi Park nauke u Srbiji i izložba „Asocijativni satovi“ na štandu grada Šapca posetioce će asocirati na vreme kao faktor, kao način računanja, kao nešto što je relativno i što je sastavni deo naših života svakodnevno. Kroz ovu izložbu uči se na kreativan način, kroz asocijacije, interakciju i u prostoru. Ovo je posebno dobar neformalan način za obrazovanje dece. Asocijativni satovi su edukativna ali i kreativna izložba.

„Cerski marš“ je mlada ali sve brojnija manifestacija koja se organizuje u čast i slavu junaka i ratnika, učesnika Cerske bitke. Na pohod na ovu legendarnu planinu svakog avgusta se uputi preko 1.500 entuzijasta i patriota, svojevrsnih čuvara tradicije srpskog naroda. Prelazeći dužinu od 38 kilometara, od Šapca do Tekeriša, učesnici manifestacije pored negovanja tradicije razvijaju i zdrav način života.

Ove godine obeležava se decenija „Čivijaškog karnevala“, manifestacije koja je „odrasla“ uz čuvenu „Čivijadu“. Ove godine Šabac će biti epicenter omladinskog turizma i domaćin brojnim karnevalskim trupama iz cele Evrope, što ovaj grad svrstava u evropske karnevalske destinacije.

Na 49. „Čivijadi“, koja se održava u septembru, održaće se Festival humora i satire, jedan od najstarijih u Srbiji. Na šabačkom štandu na Sajmu turizma gosti će biti najbolji aforističari i karikaturisti Srbije.

Festival cveća „Ruže Lipolista“ održava se u junu. Ova manifestacija nije iznenađenje, jer Šabac, u kome svakog juna procveta milion ruža, zovu i „Mala Holandija“. U Lipolistu, najmirisnijem selu u Srbiji, Festival se ove godine održava 23. put. Na ovoj autentičnoj međunarodnoj turističko-privrednoj manifestaciji u Srbiji okupiće se najpoznatiji proizvođači ruža. Oni ovo prelepo cveće prodaju daleko van granica naše zemlje, tako da ne čudi podatak da je Srbija osmi izvoznik ruža u svetu.