Jedna od značajnih stanica na turističko-kulturnoj ruti „Putevima rimskih imperatora“ svakako je arheološki lokalitet „Caričin grad“. Nalazi se na 300 kilometara od Beograda, evropskim koridorom E-75 do Leskovca, zatim još 25 km magistralom M-9 sa isključenjem u Lebanu. „Caričin grad“ je bio sedište arhiepiskopije i prefekta vojske za područje celog Ilirika u 6. i 7. veku. Njegov ktitor Justinijan Prvi je imao želju da ovaj dragulj pokloni kraju u kome je rođen. Imperator je zbog svojih izuzetnih graditeljskih dela zadužio čovečanstvo, ali je poznat i po zakoniku „Korpus Juris Civilis“, koji je osnova Rimskog prava. Povratio je staru slavu velikog Rima, gradio veličanstvene sakralne građevine, mostove, puteve i gradove.

„Caričin grad“ je izuzetan primer ranovizantijske gradnje. Unutar njega se mogu videti temelji bazilika i crkava, akvadukt, sistem ulica i kanalizacije, trgovi, kapije, a posebnu lepotu nose podni mozaici u bazilikama i termama. Zbog blizine rudnika zlata, pretpostavlja se da je ovde bila i kovnica novca. Veliki grad je bio i trgovački centar, o čemu svedoče pronađene kamilje kosti, luksuzna keramika i staklo.

Na 150 metara od Caričinog grada nalazi se Vizitorski centar „Teodora“, od nedavno uređen za prijem gostiju. Na raspolaganju im je osam soba – šest dvokrevetnih i dve trokrevetne (18 ležajeva). Tehnički opremljena konferencijska sala za sastanke, edukaciju i seminare ima do 50 mesta, a restoran ima 60+40 mesta. U ponudi je domaća kuhinja – kuvana jela koja se pripremaju u ovom kraju i roštilj, a specijalitet kuće je „Justinijanova šnicla“, koja se samo ovde priprema.