Loznička turistička avantura odvija se na zemlji, na vodi i u vazduhu, idealna je destinacija za pešačenje, planinarenje, lov, ribolov, paraglajding, jahanje, streličarstvo, vožnju biciklima, motorima, kvadovima, džipovima, čamcima…

Pored aktivnog sportsko-rekreativnog odmora, u Loznici i okolini treba obići i kulturno-istorijske znamenitosti i različite manifestacije.

Na 17 kilometara od grada nalazi se manastir Tronoša, zadužbina kralja Dragutina i njegove žene Kateline. Ispred manastira nalazi se česma izgrađena u čast Jug Bogdana i njegovih sinova, koji su, po legendi, pred odlazak na Kosovski boj ovde prenoćili i napili se vode sa ovog izvora.

Za manastir Tronošu vezan je običaj „ratarske sveće“, jedinstven u Srbiji. Meštani šest okolnih sela tokom godine prikupljaju prirodni pčelinji vosak koji se prilaže manastiru na Veliki četvrtak. Vosak se rastapa i izliva u dve velike sveće, u narodu nazvane ratarske (težine oko 50 kilograma, visine preko 1,5 metar). Sa novim voskom mešaju se i ostaci starih sveća, tako da se kroz njih prenosi duh prošlih vremena.

Selo Tršić, rodno mesto Vuka Stefanovića Karadžića, reformatora srpskog jezika i pisma, nalazi se na sedam kilometara od Loznice. Ceo kompleks predstavlja svojevrstan muzej na otvorenom i ima posebnu kulturnu i turističku vrednost. Svi objekti su pod zaštitom i nekada su činili staro srpsko domaćinstvo. U njima se nalazi Muzej jezika i pisma, galerija, gostinska kuća, kaligrafska radionica, Muzej Vukovih sabora, Kuća pisca, crkva brvnara Svetog Arhangela Gavrila, vajati u kojima su smeštene radionice za stare zanate. Kao posebna celina u okviru kompleksa izdvaja se Vukovo imanje, na kome se nalazi njegova spomen kuća.

Tršić je najviše posećen za vreme tradicionalnih manifestacija – Vukov sabor i Đački Vukov sabor, kao i u vreme đačkih ekskurzija. Tokom leta i vikendima to je omiljeno izletište Lozničana i drugih ljubitelja prirode i Vukovog dela.

Vukov sabor je kandidat za Uneskovu nagradu 2017. godine za nematerijalno kulturno nasleđe. To je najstarija kulturna manifestacija u Srbiji, ustanovljena 1933. godine. Od 1969. promenjena je koncepcija i Vukov sabor u Loznici i Tršiću od tada traje sedam dana. Ova manifestacija postala je stecište književnika, likovnih stvaralaca i naučnih radnika, a u prvoj polovini sedamdesetih doživela je veliku ekspanziju – po raznolikim programima, broju učesnika i posetilaca.

Za potrebe savremenih turista, kojima nedostaje fizička aktivnost i kontakt sa prirodom, u Loznici i okolini postoje idealni uslovi za sportsko-rekreativni turizam – klimatski faktori, čist vazduh, planine, reka Drina i mnogobrojni sportski objekti.

Za organizovanje sportskih događaja i pripreme sportista na raspolaganju su sportske hale, olimpijski i dečji bazen, tereni za fudbal, košarku, tenis, a uređena je i streljana, kao i trim staza.