Kragujevac se na ovogodišnjem Sajmu turizma predstavlja preko manifestacija koje su postale zaštitni znak grada.

Arsenal Fest održava se krajem juna, a prva manifestacija održana je 2011. godine. Za samo nekoliko godina Arsenal se nametnuo kao jedan od najzanimljivijih i najperspektivnijih letnjih festivala na otvorenom u Srbiji. Svoju posebnost Arsenal je stekao zahvaljujući maštovitom spoju pažljivo odabranih izvođača iz Srbije, bivše Jugoslavije i ostatka sveta, sa originalnim i vizuelno fantastičnim ambijentom. Uz najveća rock imena iz Srbije i regiona, na festivalu su nastupali i Skunk Anansie, Therapy?,Toy Dolls, Stereo MCs, Asain Dub Foundation… Za tri dana festival poseti više od 20 hiljada ljudi.

Avantura park u Kragujevcu – posetioci željni avanture od maja će u Kragujevcu moći da posete avantura park i da u njemu prikupe pozitivnu energiju. Izazov u Avantura parku predstavljaju prepreke na drveću, sačinjene od raznih platformi i visećih mostova, penjanje po veštačkim stenama, kao i vožnja zip lajnom. Tokom prelaska preko prepreka posetioci su osigurani profesionalnom opremom, koja je slična alpinističkoj, s tim što je atestirana i prilagođena ovoj vrsti zabave.

Ideja je da park bude sačinjen iz dve osnovne celine u kojima su smeštene instalacije projektovane za različite grupe korisnika. Jedna celina planirana je za decu starijeg uzrasta i odrasle, a druga celina za manju decu, početnike, i za obuku svih korisnika.

Đurđevdanski dečji karneval – TO „Kragujevac“ svake godine na Dan grada – 6. maja, organizuje „Dečji đurđevdanski karneval“, koji je postao najlepša zabava za mališane, roditelje, vaspitačice i učitelje koji sa decom aktivno učestvuju u izradi maski. Osim revijalnog, karneval ima i takmičarski deo. Stručni žiri bira najlepše maske u kategorijama za pojedinačna, grupna i porodična maska. Najviše se boduju maštovitost i kreativnost u izradi. Svake godine gradske ulice su prekrivene raznobojnim cvetovima od papira, pčelicama, leptirima, buba-marama, venčićima od đurđevdanskog cveća kao i brojnim drugim junacima dečjih bajki i crtanih filmova, pa stručni žiri uvek ima težak zadatak da odabere najoriginalnije i najkreativnije maske.

Ekološko seosko domaćinstvo „Glogovac“ – u oazi mira, u srcu Šumadije, nalazi se selo Kamenica. Smešteno je između planine Rudnik i rečica Kamenice i Gruže. Ušuškan u moru zelenila, livada i šuma, nalazi se zaseok Glogovac, po kojem je ovaj turističko-rekreativni kompleks dobio ime.

U preuređenom seoskom domaćinstvu, u objektima građenim ekološkim materijalima, na plodnoj gružanskoj zemlji, domaćini pružaju usluge aktivnog turizma, pripremaju ekološki zdravu hranu, nude različite vrsta masaže, saunu na drva i brojne druge usluge.

Aktivni odmor podrazumeva različite sadržaje – školu jahanja, jahačke izlete, terensko jahanje, pešačenje, obuku u snalaženju u prirodi, foto safari, spremanje jela od samoniklih jestivih biljaka i gljiva, uživanje u tradicionalnim jelima na način na koji su ga pripremale naše bake.

Foto: Струјајое