Odavno je postao privredni, obrazovni, zdravstveni i kulturni centar istočne Srbije. Urbanistički i infrastrukturno spade među najuređenije gradove u Srbiji – široke saobraćajnice, prostrani oplemenjeni parkovi, dečja igrališta, trgovi ukrašeni fontanama, prostori za održavanje kulturnih i muzičko-scenskih događaja, sportski tereni u stambenim naseljima.

U podnožju planine Crni Vrh, na 17 kilometara od Bora, planinski vodotoci 1959. godine zarobljeni su branom. Tako je nastao jedan od turističkih bisera borske opštine – Borsko jezero, koje se nalazi na nadmorskoj visini od 438 metara, na površini od 30 hektara.

Sitno razuđena i slikovita obala i priobalje sa uređenim plažama, rekreativnim i stazama za šetnju, sportskim terenima i drugim sadržajima pored odmora omogućavaju sportske, rekreativne, izletišne i kulturno-zabavne aktivnosti.

Izvanredan položaj i dobra saobraćajna povezanost, omogućavaju organizovanje izleta do Bora, Brestovačke banje, Lazarevog kanjona i pećine, Feliks Romulijane, Rtnja, Dubašnice, Crnog vrha, Vrela Mlave, manastira Gornjak…

Na 30 kilometara od Bora nalazi se Crni vrh. Planina ima prijatnu planinsku klimu i najkvalitetnije bukove šume kod nas, а možda i u Evropi. Bujno zelenilo leti i duboki snežni pokrivač zimi, koji se zаdržаvа i do kraja maja, čine ovu planinu privlačnom tokom cele godine.

Izgradnjom hotela visoke kategorije, apartmanskog naselja, ski staza, klizališta, teniskih i terena za mini golf, sportskih hala i heliodroma, prirodne lepote ove planine postale su privlačne i najprobirljivijim gostima iz sveta.

Na Crnom vrhu ljubiteljima skijanja na raspolaganju su dve staze. Prva je duga 1.550 metara i namenjena je smelim i spretnim skijašima, a nalazi se pored nove žičare. Dužina druge staze je oko 800 metara i nalazi se duž ski-lifta.