Međunarodni sajam medicine i stomatologije – 42. Medident, svečano je otvoren na Beogradskom sajmu i trajaće do subote, 14. oktobra.

Posebnu težinu ovogodišnjoj manifestaciji, koja ionako već dugo „ide uzlaznom linijom“, daje prof. dr Nadežda Basara, hematolog i onkolog, koja je kao predstavnik struke otvorila 42. Sajam medicine i stomatologije. Ova Beograđanka „svetskog glasa“, planetarno poznata kao stručnjak za transplantaciju matičnih ćelija, prihvatila je ulogu promotera Medidenta, a na ceremoniji svečanog otvaranja rekla je da se obradovala tom pozivu, koji je istovremeno i lep i obavezujući:

– Medicina se razvija munjevitom brzinom, a da bi se držao korak sa svetskim dostignućima važno je učestvovanje na stručnim skupovima, razmena viđenja medicine sa kolegama, kao i upoznavanje sa mogućnostima i efektima savremene i precizne dijagnostike. Pošto se Srbija nalazi visoko na listi zemalja koje imaju veliki broj obolelih od karcinoma u odnosu na broj stanovnika, posebnu pažnju treba usmeriti na preventivu, a izuzetno je važan i timski rad u kome nema mesta sujeti.

Prof. dr Nadežda Basara rekla je i da se u centru svih dešavanja nalazi pacijent, da se oko njega „sve okreće“ i da celo društvo treba da radi da tako i ostane – lekari, izlagači, političari, novinari… Pravovremeno informisanje bitno je i za sprečavanje nadrilekarstva, u tom poslu su bitni mediji, ali aktivno moraju da se uključe i lekarska društva, lekarske komore, Ministarstvo zdravlja i sve druge srodne institucije.

prof. dr Ferenc Vicko, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja

Uz napomenu da je Medident sjajna manifestacija koja zdravstvenim radnicima pomaže da prate svetske trendove, prof. dr Ferenc Vicko, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja, na svečanom otvaranju Medidenta rekao je da se Srbija nalazi na dobrom putu jer se uspešno bori sa listama čekanja, migracijom lekara, umrežavanjem zdravstvenih institucija… Nije se složio sa stavom profesorke Nadežde Basare da se Srbija nalazi na nezavidnom mestu po broju obolelih od karcinoma, jer se od 2012, kada je bila na poslednjem mestu, 2016. godine „popela“ na 30. mesto, a već ove godine zauzima 24.

– Za pacijente je posebno važno povezivanje svih zdravstvenih institucija, čak i privatnih, u jednu mrežu, jer to vodi ka optimalnom funkcionisanju i boljem kvalitetu zdravstvenih usluga, rekao je državni sekretar. – Za zdravlje nacije bitna je i stomatološka preventiva, promovisanje tehnoloških dostignuća, ali i druženje i razmena iskustava zdravstvenih radnika na Sajmu medicine i stomatologije. Domaćinima, izlagačima i posetiocima želim uspešan Sajam, a nadam se da će Medident i dalje nastaviti da raste.

MEDIDENT

Medident je stručni sajam koji svojom izlagačkom ponudom, ali i brojnim profesionalnim, edukativnim i promotivnim sadržajima, okuplja i stručnu i široku publiku. Ove godine više od 100 izlagača iz petnaestak zemalja izlaže najsavremeniju medicinsku, stomatološku i laboratorijsku opremu i sredstva, farmaceutske proizvode, a promoviše i usluge iz različitih medicinskih oblasti. Poznat je kao najstarija i najreprezentativnija sajamska manifestacija ove vrste u regionu. Posvećen je zdravlju, preventivi, savremenim načinima lečenja i promociji naučnih dostignuća u svim segmentima zdravstva. Predstavlja mesto intenzivnih poslovnih susreta proizvođača, prodavaca, distributera i korisnika medicinske opreme, mesto na kome stručnjaci razmenjuju i stiču nova znanja i iskustva.