112 EXPO otvaranje

Jubilarni, 40. Međunarodni sajam prevencije i reagovanja u vanrednim situacijama i bezbednosti i zdravlja na radu – 112 EXPO, otvoren je na Beogradskom sajmu i trajaće do petka, 14. oktobra. Generalni pokrovitelj ovog edukativnog, zaštitno-bezbednosnog i poslovnog događaja od opšteg interesa je Sektor za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije, a pokrovitelj Uprava za bezbednost i zdravlje na radu Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Napominjući da je Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja pokrovitelj manifestacije od 2006. godine, Aleksandar Jablanović, državni sekretar, rekao je da takva uloga predstavlja čast, jer je reč o veoma važnoj manifestaciji.

– Savremeni uslovi poslovanja iziskuju promenu svesti u oblasti bezbednosti i zaštite na radu, a ciljevi Sajma su i uspostavljanje socijalnog dijaloga, promocija preventive i stručnog programa zaštite zaposlenih. Za osam meseci 2016. godine inspektori su izvršili nešto više od 36 hiljada nadzora, od kojih se 9.196 odnosilo na bezbednost na radu. Iskustvo nam govori da su povrede najčešće u građevinskoj industriji, gde se mnogo radi “na crno” pa je veoma često nepoštovanje propisa i procedura. To mora da se promeni, ali praksa pokazuje i da bi samo primena zdravorazumskih mera zaštite spasla mnoge živote, objasnio je Jablanović.

U ime generalnog pokrovitelja – Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije, na svečanom otvaranju govorio je Predrag Marić, pomoćnik ministra. Uz dobrodošlicu koju je uputio i izlagačima i posetiocima, Predrag Marić je proglasio otvorenim jubilarni, 40. 112 EXPO:

– Preventivno delovanje na rizike je veoma značajno i mi ulažemo velike napore da obučimo ljudstvo i obezbedimo potrebnu opremu za delovanje u vanrednim situacijama. Sajam je prilika za ostvarivanje kontakata u bezbednosnom sektoru, ali i za promociju najrazličitije opreme i sistema zaštite, obučenosti pripadnika MUP-a i specijalizovanih jedinica civilne zaštite. Preventiva je važna za bezbednost i sigurnost, ali i preduslov razvoja čitave države, zaključio je Marić.

Ovogodišnji 112 EXPO okupio je oko 100 direktnih izlagača. Oni predstavljaju preko 150 domaćih i svetskih brendova iz desetak zemalja, ali i na različite načine povezuju više hiljada profesionalaca iz zaštitno-bezbednosne oblasti.

Sajam se održava od 11. do 14. oktobra u hali 4. Radno vreme je od 10 do 17 časova. Jednokratne ulaznice koštaju 250 dinara, a važe i za sajmove Energetika 2016. i EcoFair 2016. (od 12. do 14. oktobra). Parking se plaća 100 dinara na sat.