Sajam nautike, lova i ribolova i ove godine obeležiće bogat prateći program. Među učesnicima na ovom stručnom delu manifestacije, u segmentu – izložbe, naći će se i Mašinski fakultet (Katedra za brodogradnju), JP Beogradska tvrđava i radovi umetničkog fotografa Maria Bralića.

Mala istorija srpske brodogradnje
„Mala istorija srpske brodogradnje“ naziv je izložbe koju će u hali 1 predstaviti Mašinski fakultet. Postavka nije nova, prošle godine mogli su da je pogledaju posetioci Galerije nauke i tehnike SANU.
Posetioci Sajma nautike moći će da vide više od 20 maketa plovila – rečnih bagera i tegljača, teretnih brodova, snabdevača naftnih platformi, remorkera, rečnih katamarana, kao i brodova za spasavanje posada potonulih podmornica i vatrogasnih brodova. Sva plovila su izgrađena u drugoj polovini 20. veka u našem najvećem i najznačajnijem brodogradilištu, koje se prvobitno zvalo „Tito”, a kasnije „Beograd”. U ovom brodogradilištu u posleratnom periodu izgrađeno je više od 600 brodova, a oko 400 modela napravljeno je po zahtevima inostranih naručilaca.

Na palubi broda…na obali reke
Izložba JP Beogradska tvrđava – „Na palubi broda…na obali reke” biće sastavni deo manifestacije „Dani evropske baštine”, koja je prošle godine otvorena na Kalemegdanu. Na njoj će biti prikazani vodiči po Dunavu, namenjeni putnicima, koje je „Dunavsko parobrodsko društvo“ objavljivalo od sredine tridesetih godina 19. veka. Vodiči su, sa kratkim prekidima, izdavani do Drugog svetskog rata. Opisivali su putovanja rekom, u njima su objavljivani tekstovi o naseljima na obalama, prirodnim lepotama i kulturno-istorijskim spomenicima. Izložba će biti upotpunjena geografskim kartama, slikama brodova koji su saobraćali od 1829. do 1914. godine, redovima plovidbe, plakatima društva, oglasima štampanim po novinama, jelovnicima sa brodova i drugim zanimljivostima. Ovakva postavka istaći će značaj Dunava kao trgovačkog i turističkog puta, predstaviće nekadašnji izgled naselja uz Dunav, način života stanovništva u dunavskim regijama, ali i tadašnje turističke rute, brodove i reklamne materijale.

Mario Leone Bralić, umetnički fotograf
Mario Leone Bralić, umetnički fotograf i pasionirani nautičar i ribolovac, proputovao je celu planetu u potrazi za inspiracijom za svoje fotografije, čime je zaslužio titulu jednog od 20 CANON-ovih ambasadora u svetu.
Na predstojećem Sajmu nautike izložiće fotografije koje prikazuju tradicionalni način izrade drvenih brodova – jedrilica i zanatlija, sa različitih obala reke, kao i samih ribolovaca. Ova dela predstavljaju deo njegovog višegodišnjeg kreativnog opusa.