Reforme u oblasti izdavanja elektronskih građevinskih dozvola, prostorno planiranje, stambena i arhitektonska politika, komunalna delatnost i energetska efikasnost najvažnije su teme koje će Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture predstaviti na 44. Međunarodnom sajmu građevinarstva – SEEBBE 2018. Kao pokrovitelj manifestacije, Ministarstvo će pokušati da odgovori na što veći broj pitanja građana i privrednika, ali i da čuje njihove probleme i sugestije.

Zbog pojednostavljivanja procesa, reforma izdavanja elektronskih građevinskih dozvola napravila je svojevrsnu revoluciju u srpskom građevinarstvu i postala zaštitni znak Ministarstva. Samo prošle godine izdato je više od 18 hiljada elektronskih građevinskih dozvola, dok je u 2014. godini, dakle pre uvođenja e-dozvola, izdato samo sedam hiljada dozvola.

Na štandu Ministarstva posetioci će moći da dobiju besplatne publikacije iz oblasti planiranja i izgradnje. Pored priručnika „Od ideje do upotrebne dozvole“, „Ozakonjenje kao javni interes“ ili „Klasifikacija namene zemljišta i planski simboli“, investitori će moći da dobiju i druge materijale koji se odnose na oblast građevinarstva.

Ministarstvo će predstaviti još jednu značajnu reformu koju trenutno sprovodi – uvođenje e-katastra i usvajanje Zakona o postupku upisa prava svojine u katastar i katastar vodova, a najaviće i jednu novu reformu – e-prostor, za koju se upravo priprema dokumentacija.

Ministarstvo će predstaviti i softverski paket za planiranje saobraćaja i urbane mobilnosti, a u oblasti stanovanja i arhitektonske politike prezentovaće prednosti koje je uneo Zakon o stanovanju i održavanju zgrada, koji je privukao veliku pažnju građana. SEEBBE će biti prilika i za prezentaciju projekta „Adresnog registra“, koji će omogućiti da gotovo tri miliona građana dobije ispravnu adresu stanovanja.