Počela 41. Grafima

Međunarodni sajam grafičke, papirne i kreativne industrije GRAFIMA svečano je otvoren u hali 4 Beogradskog sajma, uz prisustvo brojnih gostiju i izlagača.

Ova elitna regionalna sajamska manifestacija, namenjena promociji tehnoloških dostignuća u grafičkoj industriji, izdavaštvu, štampanim medijima, dizajnu, reklamnoj, muzičkoj i filmskoj industriji, u proizvodnji, doradi i preradi papira i brojnim drugim segmentima ovih privrednih grana, već 41. put uspešno povezuje mašinsku industriju, informaciono-komunikacione tehnologije, kreativno-umetničke grafičke žanrove i veštine, namenski IC i dizajnerski hardver i softver.

Tokom svečanog otvaranja ove sajamske manifestacije, g. Dragutin Ilić, direktor kompanije Europaier Dunav, ovogodišnjeg domaćina Grafime, podsetio je na činjenicu da je ova kompanija povezana sa Grafimom još iz vremena kada su na njenim štandovima promovisane tehnologije od kojih neke danas više uopšte ne postoje. Ta duga istorija saradnje i izlaganja na Grafimi rezultirala je čašću da se bude domaćin ove manifestacije, rekao je on.

Dragutin Ilić, direktor kompanije Europaier Dunav, domaćina Grafime 2019.

Ilić je podsetio da Europapier Dunav posluje u okviru austrijske grupacije Europapier, koja je, pak, deo Heinzel grupe, internacionalne multinacionalne kompanije. U okviru grupacije postoje dve fabrike celuloze, tri fabrike papira i jedna fabrika kartona u Evropi, a sama krovna grupa bavi se trgovinom na četiri kontinenta. Europapier posluje u 13 zemalja centralne i istočne Evrope i predstavlja tržišnog lidera u ovoj oblasti.

Europapier Dunav se kontinuirano trudi da u svoj asortiman uvodi nove proizvode i programe, a u poslovanju beleži stalni rast, što govori o ispravnosti poslovne filozofije ali i o dinamičnosti tržišta grafičkih proizvoda u Srbiji, uprkos svim problemima i promenama u grafičkoj industriji na planu potrošnje papira i ekonomskim krizama i kod nas i u Evropi.

Kompanija se uspešno snašla u transformaciji i aktivnom praćenju novih tehnologija u okviru digitalne štampe, mašine koje to rade i materijala na kojima se štampa. Europapier se, tako, pored „tradicionalnih“ nivoa štampanja i materijala vrlo uspešno uključio u vizuelne komunikacije, kojima je, u suštini, posvećen veći deo i ovogodišnje Grafime u celini. Ove godine smo, rekao je Ilić, počeli prvi put da izlažemo i opremu i mašine talijanske firme Fleksa, doradne mašine u sektoru digitalne štampe.

Direktor Europapier-Dunava je izrazio nadu da će i ovogodišnja Grafima na pozitivan način doprineti dinamičnim promenama na tržištu štampe papira i tehnološkog razvoja da će okupiti sve one koji su u stanju da se prilagode novim vremenima.

Michael Hicker, komercijalni direktor grupe Europapier Austria

Govoreći o svojim prvim utiscima sa ove manifestacije, g. Michael Hicker, komercijalni direktor grupe Europapier Austria, rekao je da je veoma iznenađen onim što je video i obimom izlagačkih programa, potvrđujući tvrdnje prethodnog govornika da Europapier može da takvom utisku i sam da značajan pečat. Diversifikaciju poslovanja sa tradicionalnih na nove i moderne robe i tehnologije objasnio je i uticajem i značajem koji vizuelne komunikacije danas predstavljaju u globalnoj grafičkoj industriji.

Proglašavajući Grafimu 2019. otvorenom Michael Hicker je poželeo da Europapierov model razvoja i poslovanja bude strateški uzor i na srpskom i na tržištima drugih zemalja u kojima posluje.

Grafima će za posetioce biti otvorena od srede, 25. septembra, do subote, 28. septembra, od 10 do 18 časova. Cena pojedinačne ulaznice je 400 dinara, za grupne posete 300 (za učenike i studente 200), a parking je 150 dinara po satu.