Na Beogradskom sajmu svečano su otvorene tri poslovne manifestacije – 13. Međunarodni sajam energetike, 14. Međunarodni sajam zaštite životne sredine i prirodnih resursa – EcoFair i 6. iSEC – Međunarodni sajam urbanih pametnih tehnologija – Pametni i sigurni gradovi.

„Nova energija – pametni gradovi“, zajednički slogan manifestacija, ukazuje na suštinsku povezanost energetske, ekološke i komunikaciono-tehnološke i bezbednosne osnove opstanka celokupne ljudske civilizacije, s posebnim akcentom na njen urbani kontekst. Sajmovi se održavaju u hali 1 i traju do petka, 6. oktobra.

Uz zahvalnost upućenu kompanijama koje učestvuju na ovogodišnjim manifestacijama, sajmove je svečano otvorila Mirjana Filipović, državna sekretarka u Ministarstvu rudarstva i energetike. Naglasivši da je Sajam energetike značajan skup koji resorno ministarstvo podržava, Mirjana Filipović je rekla da je Srbija na zavidnom nivou što se tiče i EPS-i ostalih kompanija, ali da je, uz čuvanje tradicionalnih izvora energije, neophodno dalje ulaganje i u nove, obnovljive izvore energije.

Milorad Grčić. v.d. direktora Elektroprivrede Srbije

Na svečanom otvaranju govorio je i Milorad Grčić. v.d. direktora Elektroprivrede Srbije, podsećajući da je EPS najveća i najvažnija kompanija u Srbiji i jedan od stubova privrede, jer u njoj egzistenciju obezbeđuje više od 30 hiljada radnika, ali i više desetina hiljada zaposlenih u kooperantskim firmama. Grčić je podsetio da EPS nastavlja reorganizaciju, ulaganja u modernizaciju i proširenje proizvodnih kapaciteta, kao i u stabilan transport struje. Da EPS „ima budućnost“ dokazuje i bolji plasman na listi najuspešnijih kompanija u jugoistočnoj Evropi – sa 19. EPS je „skočio“ na 7. mesto, istakao je Grčić.

Stručnu i organizacionu podršku ove manifestacije dobijaju od svih resornih ministarstava Republike Srbije – Ministarstva rudarstva i energetike, Ministarstva zaštite životne sredine, Ministarstva unutrašnjih poslova, Ministarstva odbrane, Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, kao i Privredne komore Srbije i drugih strukovnih udruženja, privrednih organizacija, akademskih, obrazovnih i istraživačkih institucija, kao i specijalizovanih medija.

Otvorena tri poslovna sajma - Energetika, EcoFair i iSEC

ENERGETIKA 2017.

Međunarodni sajam energetike, sa UFI licencom, regionalni je i integrativni predvodnik u povezivanju svih segmenata i faktora energetskog sektora u ovom delu Evrope. On je i najveći godišnji regionalni skup kompanija, korporacija, preduzeća, institucija i profesionalaca u sektorima električne energije, uglja, nafte i gasa, obnovljivih izvora energije, energetske efikasnosti ili rudarstva.

Programsku okosnicu sajma čine proizvodnja i eksploatacija, obogaćivanje, distribucija, transport, skladištenje ili neposredno korišćenje i postojećih i potencijalnih prirodnih resursa i izvora energije, ali i naučno-istraživački rad, pametne tehnologije, ušteda energije, energetska efikasnost, obrazovna podrška i sve druge oblasti koje su deo energetskog temelja i pokretač celokupnog privrednog i javnog života zemlje i regiona.

Energetika 2017. okuplja predstavnike više od 150 domaćih i inostranih energetskih aglomerata, firmi, institucija i organizacija iz desetak zemalja. Ima naglašen poslovni karakter, što potvrđuje i više od 8.000 najavljenih domaćih i inostranih poslovnih posetilaca i profesionalaca, ali i nekoliko stotina procesuiranih interakcija među učesnicima. Na taj način se naglašava i tržišni karakter ove manifestacije, jer predstavlja i priliku da se predstave i povežu investitori, proizvođači opreme, resorna administracija, finansijske institucije, lokalna samouprava i svi drugi najbitniji činioci koji mogu da doprinesu stabilnosti i afirmaciji ovog privrednog sektora.

ECOFAIR 2017.

Međunarodni sajam zaštite životne sredine i prirodnih resursa – EcoFair, 14. po redu, posvećen je sistemima i mehanizmima zaštite životne sredine. Poseban akcenat stavlja na „cirkularnu ekonomiju“, industriju reciklaže, upravljanje otpadom, komunalne tehnologije, zaštitu prirode i prirodnih resursa od zagađenja. EcoFair je privredno-edukativna manifestacija i najreprezentativniji skup te vrste u ovom delu Evrope.

Ova manifestacija ima naglašen međunarodni karakter, ne samo zbog velikog broja inostranih učesnika, nego i zbog domaćeg zakonodavnog konteksta (sa kapitalnim finansijskim efektima), jer se čak 30 odsto normativnog dela predstojećeg pregovaračkog procesa približavanja Evropskoj uniji odnosi na ekološku problematiku.

Strukturu izlagačkog i konferencijskog programa čine svi segmenti zaštite životne sredine: zemljište, vazduh, voda, prirodni resursi, reciklaža, berza ekoloških usluga, lokalna samouprava, komunalna oprema, nevladin sektor…

PAMETNI I SIGURNI GRADOVI

Međunarodni sajam urbanih pametnih tehnologija – iSEC – Pametni i sigurni gradovi nastao je kao logična evaluacija svog poznatog prethodnika, posvećenog visokim tehnologijama u funkciji javne i privatne bezbednosti. Ovogodišnjim, 6. iSEC-om dominiraju visoke tehnologe u funkciji svih ostalih urbanih servisa svojstvenih „pametnim i sigurnim gradovima“. Digitalni i mobilni tempo života i globalna afirmacija IoT komunikacija postaju bitan činilac održive, „cirkularne“ ekonomije, upotrebe zelenih tehnologija, povećanja energetske efikasnosti… U sinergiji, ovi faktori logično se i funkcionalno povezuju u korist još bezbednijih i „pametnijih“ urbanih zajednica, a ovogodišnji iSEC pokazuje kako to može da se učini.

Stručnoj javnosti predstaviće se oko 100 domaćih i stranih, direktnih i predstavljenih izlagača, kompanija i drugih učesnika iz dvadesetak zemalja, a očekuje se i više od 3.500 poslovnih posetilaca – proizvođača, projektanata, montažera, distributera, stručnjaka iz strukovnih udruženja, zainteresovanih za najsavremenija IT rešenja za nadzor, monitoring, senzorsku detekciju i merenje, automatizaciju, bezbednost i softversko-hardverska pametna rešenja u okviru raznovrsnih oblasti – od javne bezbednosti, bezbednosti imovine, lica i poslovanja, bezbednosti i upravljanju kritičnom infrastrukturom, te korporativne bezbednosti, preko upravljanja saobraćajem, zdravstvom, školstvom, transportom i pametnim zgradama, sve do različitih oblika nadzora u trgovini, bankarstvu, elektronskoj upravi, hotelijerstvu ili socijalnim mrežama.

SERVISNE INFORMACIJE

Energetika 2017, EcoFair 2017. i 6. iSEC održavaju se od 4. do 6. oktobra u hali 1 Beogradskog sajma, a radno vreme sajmova je od 10 do 17 časova.

Cena pojedinačnih ulaznica je 250 dinara, a za studente sa indeksom i grupne posete ulaznice koštaju 100 dinara. Parking se plaća 100 dinara po započetom satu. Sve tri manifestacije posetioci mogu da obiđu kupovinom jedne ulaznice.