Tradicionalno, uz zdravicu dobrodošlice u Etno dvorištu u Hali 3 Beogradskog sajma svečano je otvoren 11. Sajam etno hrane i pića.

Najznačajnija regionalna smotra proizvođača reprezentativnih tradicionalnih proizvoda, uz učešće više od 400 izlagača, uz bogat stručno-prateći program, odvijaće se do subote 26. novembra, pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine Republike Srbije i Grada Beograda.

U uvodnoj reči Andreja Mladenović, zamenik gradonačelnika Beograda, istakao je da ovogodišnja manifestacija opravdava epitet najznačajnije regionalne smotre i da je posebno važno što se na sajmu predstavljaju regionalne privredne komore.

– “Beogradski sajam, kao nosilac projekta i organizator manifestacije, zahvanjujući Sajmu etno hrane i pića, veliki je izlog naše Srbije, svega što je dobro, lepo, mirisno, što je bogatstvo našeg naroda i što bi trebalo da negujemo, čuvamo i unapređujemo. Mala i velika gazdinstva rade i proizvode cele godine, a sajam je prilika da to što su uradili i pokažu”.

Razmene iskustava i edukativne radionice biće deo bogatog pratećeg programa, a očekivani rezultat je da proizvodi budu lepši i dostupniji u Srbiji i šire u svetu. Pored malih i veliki izlagači prepoznali su svoje mesto na sajmu, kako bi pokazali šta i kako rade.

Mladenović je pozdravio sve učesnike u nadi da će na sajmu prodati što više proizvoda i zaključiti nove poslove.

Ispred Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine Republike Srbije sajam je otvorio državni sekretar Željko Radošević.

Uz podsećanje da se domaći proizvodi odlikuju autentičnošću i da je 38 poljoprivrednih proizvoda sa zaštićenim geografskim poreklom, Radošević je izneo nadu da će se još proizvoda uključiti u sistem zaštite.

– “Kao izazov za razvoj poljoprivrede, sajam Etno hrane i pića pruža mogućnost proizvođačima da se pojave, afirmišu, ostvare bolji plasman i višu cenu proizvoda. Podsticaj poljoprivredne politike i podizanje nivoa konkurentnosti još više će promovisati srpsku poljoprivredu i srpsko selo. Plodonosna saradnja Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine Republike Srbije i Beogradskog sajma ogleda se u porastu broja izlagača i podizanja kvaliteta manifestacije”.

Uz nastup kulturno-umetničkog društva Dimitrije Tucović iz Lazarevca i igre iz Zapadne Srbije, beograđani i gosti Beograda i Srbije pozvani su da u što većem broju posete manifestaciju i uživaju u ponudi tradicionalnih prehrambenih proizvoda i pića .

Sajam će biti otvoren od 23. do 26. novembra, radno je vreme je svakog dana od 10 do 19 časova, poslednjeg dana do 17 časova. Za poslovne posetioce ulaz je besplatan, uz popunjavanje registracionog lista.

Za ostale zainteresovane građane ulaznica košta 250 dinara, za grupne posete 150 dinara. Cena parkinga je 100 dinara po satu.