Na Beogradskom sajmu otvoren je Međunarodni sajam hortikulture – BeoPlantFair.

Ovu manifestacije obogaćuju i dopunjuju još tri izložbe: 25. Izložba lekovitog bilja i preparata od meda „Darovi prirode“, 10. Izložba baštenskih i parkovskih mašina i prateće opreme – MotoPlantExpo i 6. Izložba organske proizvodnje „Organic Fest“.

U hali 3 i na otvorenom prostoru posetioci će moći da posete najmirisniju i najšareniju manifestaciju Beogradskog sajma.

Na otvaranju se prisutnima obratio Dejan Dragićević, voditelj tematskih serijala „Prva bašta Srbije“ RTS i „Cvetni kutak“ na Agro TV. Obraćajući se u metaforama, ispričao je bajku o Ledenoj kraljici, zapravo Pančićevoj omorici. Ovaj jedinstveni četinar raste samo u Srbiji, na planini Tari, a svaka veća botanička bašta na svetu poseduje primerak ovog prelepog drveta.

Istakao je da je manifestacija Sajam hortikulture zaslužna za promovisanje ljubavi prema biljkama, i prirodi uopšte.

Potom je govorila Anđelka Jevtović, pejsažni arhitekta, predsednica Udruženja pejsažnih arhitekata Srbije. Istakla je da se moramo potruditi ako želimo da živimo u ambijentu koji je prijatan, što je upravo posao njene struke. Beogradski sajam je prepoznat kao institucija koja, održavanjem ovakve manifestacije, daje veliku podršku pejzažnoj arhitekturi.

Takođe je pozvala posetioce da obiđu izložbu radova sa Međunarodnog salona pejzažne arhitekture, koja je postavljena u hali 3, i da posete predavanja koja na zanimljiv način prezentuju ovu oblast ljubiteljima lepog.

Manifestaciju je otvorio Velimir Stanojević, državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije. Istakao je da je Ministarstvo četrnaesti put pokrovitelj ove, u estetskom i dekorativnom smislu, najlepše manifestacije, te zahvalio Beogradskom sajmu na uspešnoj organizaciji priredbe.

Naglasio je da mali proizvođači iz oblasti cvećarstva, voćarstva, povrtarstva, pčelarstva i organske proizvodnje treba da izađu iz lokalnog tržišta i predstave se na ovoj manifestaciji.

Posebno će se, u narednom periodu, podržati proizvođači organske hrane i preparata, kako bi bili konkurentni u Evropi i svetu, istakao je Stanojević.

Sajam će biti otvoren za publiku i posetioce do ponedeljka, 11. aprila.

Radno vreme sajma je svim danima od 10 do 19 sati, a 11. aprila od 10 do 16 časova.

Ulaz na sajam je besplatan, a parking se plaća 150 dinara po satu.