Pomoćnik ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Veljko Kovačević

Međunarodni sajam nautike, lova i ribolova, specijalizovana regionalna sajamska manifestacija namenjena ljubiteljima i korisnicima svih vrsta plovila, sportovа na vodi i ronjenjа, opreme za lov i ribolov, nautičkе, kamp i outdoor opremе, ugostio je 1. marta kapije posetiocima.

Sajam je svečano otvorio pomoćnik ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Veljko Kovačević.

U svom obraćanju gostima i posetiocima sajma, on je podsetio da njegovo ministarstvo, zajedno sa Agencijom za upravljanje lukama, Ministarstvom trgovine, turizma i telekomunikacija i Vladom Republike Srbije u celini, ulaže velike napore da se nautički turizam ali i celokupan putnički transport u Srbiji podigne na znatno viši nivo, s obzirom na velike potencijale Dunava, Save i Tise.

„Posebno značajni rezultati su prethodnih godina postignuti u oblasti kruzing industrije. Otvorena su međunarodna putnička pristaništa u Smederevu, Golupcu, Donjem Milanovcu, Kladovu. Već u martu počinju radovi na međunarodnom putničkom pristaništu u Zemunu, koje tokom godine treba da primi i prve putnike. Ove godine u planu je i međunarodno putničko pristanište u Ramu, koje treba da bude deo sveobuhvatne ponude u okviru Ramske tvrđave, što se radi sa turskom stranom“.

„Sve to uslovilo je da smo u odnosu na vrlo uspešnu 2017. godinu imali 20 odsto pristajanja i putnika više: preko 160.000 turista je kruzerima posetilo Srbiju, a bilo je preko 1150 pristajanja velikih putničkih kruzera“, naglasio je pomoćnik ministra.

„Nautički turizam je“, rekao je on, „zajedno sa Privrednom komorom Srbije, naš veliki zajednički posao. Postoji i odgovarajući pravni okvir, što je prilika i za privrednike koji bi da ulažu u marine i svaku drugu vrstu ponude svojstvenu nautičkom turizmu. Posebno se sa AP Vojvodinom razgovara o mreži marina“.

Stefan Juil, mladi reprezentativac Srbije u jedrenju, osvajač zlatne medalje na Evropskom prvenstvu

Svečano otvaranje uvеličao je i Stefan Juil, mladi reprezentativac Srbije u jedrenju, osvajač zlatne medalje na Evropskom prvenstvu u klasi „optimist“ u Bugarskoj, ujedno i prve medalje na jednom evropskom prvenstvu u istoriji srpskog jedrenja. On se zahvalio organizatorima sajma što podržavaju jedrenje kao sport, te Jedriličarskom savezu Srbije i Ministarstvu sporta što su mu pomogli da postigne ovakav uspeh. Rekao je da se ove godine sprema za svetsko prvenstvo i da se nada da će postići rezultat kao i na evropskom.

Sajam nautike, lova i ribolova održava se od 1. do 5. marta, u halama 1 i 4 Beogradskog sajma. Biće predstavljeni aktuelni trendovi i dometi različitih segmenata domaće i regionalne nautičke privrede te lovne i ribolovne delatnosti, od industrijskih i ekonomskih do sportskih, rekreativnih ili turističkih. U svim ovim oblastima predstaviće se više od 100 direktnih i indirektnih izlagača i drugih učesnika u specijalizovanim sajamskim programima.

Sajam nautike, lova i ribolova po pravilu prati bogat program sačinjen od stručnih predavanja, promocija, izložbi, bogatog fonda literature.

41. Sajam nautike, lova i ribolova

Servisne informacije

Pojedinačna ulaznica za Sajam nautike, lova i ribolova košta 350 dinara, a parking u krugu Beogradskog sajma plaća se 150 dinara po satu.

Radno vreme sajma je od 10 do 19 h, a poslednjeg dana trajanja sajma, 5. marta, od 10 do 17 časova.