Otvarajući 16. Sajam etno hrane pića, najstariju i najkompletniju smotru proizvoda i proizvođača tradicionalnih prehrambenih proizvoda u Srbiji i regionu Jugoistočne Evrope, državna sekretarka u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Milica Đurđević podsetila je na višegodišnji rast tražnje ali i cena tradicionalnih proizvoda koji su zaštićeni nekom od oznaka geografskog porekla.

„Upravo je zaštita geografskog porekla jedan poslovnih motiva ovog sajma. Danas tako zaštićenih proizvoda imamo 48. To je ujedno i motiv za povećanje proizvodnje ove vrste proizvoda, ali i da uključimo što veći broj poljoprivrednih proizvođača u sistem zaštite porekla. To će omogućiti proizvođačima da postignu više cene i više klase proizvoda. Sve to, opet, vodi i povećanju konkurentnosti domaće proizvodnje“, rekla je Đurđević.

Obećavajući da će Ministarstvo i ubuduće sa zadovoljstvom podržavati manifestacije koje promovišu srpsko selo i tradicionalnu proizvodnju, državna sekretarka je naglasila da „proizvodnja organske hrane predstavlja za Srbiju i njenu poljoprivrednu proizvodnju veliku šansu i izazov za 7000 registrovanih gazdinstava. Vrednost izvoza ovih proizvoda je oko 60 miliona evra na godišnjem nivou, što govori i o značaju ovog sektora i o interesu države u pospešivanju njegovog razvoja.“

Tradicionalnu zdravicu povodom početka rada sajma izgovorio je Dragiša Simić.

Gradski sekretar Sekretarijata za poljoprivredu Beograda Sava Pavičić ukazao je na značaj učešća malih poljoprivrednika na ovom sajmu i tradicionalnu ulogu grada Beograda u njihovoj afirmaciji i promociji.

Slavoljub Arsenijević, podsekretar u Pokrajinskom sekretarijata za privredu i turizam AP Vojvodine, pod čijom je kapom prvi put objedinjen nastup proizvođača tradicionalne hrane iz svih delova Vojvodine, pozvao je na zajedničko i organizovano predstavljanje malih poljoprivrednih proizvođača, koji udruženim snagama već pokazuju ozbiljne rezultate tamo gde ih ranije nisu imali, počev od proizvodnje mesa, proizvoda od žita pa do vina.

Sajam etno hrane pića najstarija je i najkompletnija smotra proizvoda i proizvođača tradicionalnih prehrambenih proizvoda u Srbiji i regionu Jugoistočne Evrope.

Ove godine predstavlja se više od 300 proizvođača tradicionalnih prehrambenih proizvoda – rukom rađenih proizvoda po tradicionalnoj recepturi najčešće od organski gajenih sirovina, ali i novi proizvodi nastali na temeljima tradicije i mašti proizvođača, kao i ambalaža za pakovanje tradicionalnih proizvoda.

Mali proizvođači uglavnom nastupaju na zbirnim štandovima u organizaciji Privredne komore Srbije i njenih regionalnih ogranaka, Zadružnog saveza Srbije i Vojvodine, gradskih uprava i udruženja. Privredna komora Srbije predstavlja proizvođače iz Leskovca, Požarevca, Zaječara, Kraljeva, Kragujevca, Kruševca, Užica, Valjeva, Zrenjanina, Pančeva, Novog Sada, Niša i Beograda, a nastupaju i afirmisani proizvođači kao što su Granice iz Mladenovca i poljoprivredno gazdinstvo Milosava Grozdić.

U aranžmanu Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam AP Vojvodine, na Sajmu etno hrane i pića nastupaju proizvođači tradicionalne hrane iz svih delova Vojvodine.

U organizaciji lokalne samouprave nastupaju proizvođači iz Beograda, Mladenovca, Žagubice, Kučeva, Kikinde, Bogatića i Blaca, a nastup izlagača iz Pirota organizovala je turistička organizacija ovog mesta. Takođe, u organizaciji turističkih organizacija, nastupiće opštine Babušnica i Bela Palanka, a sa grupom proizvođača predstavlja se i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Međunarodni karakter manifestaciji daju učesnici iz Republike Srpske, Hrvatske i Grčke.

Pod motom „Utemeljenje robne marke etno proizvoda“ i ovogodišnja manifestacija treba da pomogne u predstavljanju i definisanju tradicionalnih prehrambenih proizvoda, unapređenju prezentacije i prodaje, zaštiti geografskog porekla i receptura i široj primeni ovih proizvoda u ponudi restorana i hotela i svakodnevnoj ishrani stanovništva.

Podsećanja radi, Sajam etno hrane i pića odigrao je u poslednjih petnaestak godina značajnu ulogu u brendiranju, promociji i plasmanu leskovačkog ajvara, meda različitih vrsta i porekla, duvan-čvaraka, futoškog kupusa, pirotskih peglanih kobasica, vurde, banice, vrtke, različitih džemova, slatka, kitnkeza, kisele zimnice, suvomesnatih specijaliteta, mlečnih proizvoda, sireva, čajnih mešavina, sušenog voća, pekarskih proizvoda, vina i rakije, od kojih su mnogi postali i izvozni artikli.

Poseban aspekt manifestacije predstavlja promocija organske hrane, pića i vode kao i opreme i ambalaže za proizvodnju i čuvanje takvih proizvoda.

Sajam etno hrane i pića ima poslovni i promotivni karakter. Namenjen je pre svega distributerima, dobavljačima hotela i trgovinskih lanaca, vlasnicima restorana, trgovinskih radnji ili šefovima kuhinja, profesionalnim gastronomima, kupcima iz inostranstva radi zaključenja kupoprodajnih ugovora i za te kategorije posetilaca ulaz na ovu manifestaciju je besplatan.

U cilju promocije tradicionalnih proizvoda i proizvođača, na Sajmu etno hrane i pića je dozvoljena i prodaja na malo radi poboljšanja kulture ishrane i zdravlja stanovništva, očuvanja tradicije i nacionalnog identiteta.

Sajam etno hrane i pića služi ne samo prezentaciji i prodaji, već i razmeni znanja i edukaciji učesnika, pa institucije i izlagači organizuju čitav niz stručnih i promotivnih programa u kojima prikazuju rezultate svog rada ili narodne običaje i proizvode.

U revijalnom delu manifestacije koji se odvija u Etno dvorištu ili na štandovima izlagača, predstavljaju se i degustiraju jela karakteristična za pojedine regione, neka za mnoge zaboravljena jela, koja će pomoći da upoznamo ukuse i običaje pojedinih epoha i regiona.

Poseban segment Sajma etno hrane i pića predstavlja Izložba rukotvorina koju i ove godine organizuje „Društvo srpskih domaćina“.

Žiri sastavljen od eminentnih stručnjaka u prepoznavanju najkvalitetnijih proizvoda oceniće eksponate u više robnih grupa i podgrupa i dodeliti diplome i priznanja, a najboljem među njima najviše godišnje priznanje – „Sajam etno hrane i pića – robna marka iz Srbije 2022. godine“.

Pokrovitelji Sajma etno hrane i pića su Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije i Grad Beograd.

Prijatelj i partner manifestacije je Privredna komora Srbije, koja koordinira nastupe regionalnih komora, te motiviše i inicira poslovnu posetu.

SERVISNE INFORMACIJE

Sajam će biti otvoren od četvrtka 24. novembra do nedelje 27. novembra, od 10 do 19 časova.

Za ostale zainteresovane građane ulaznica košta 400 dinara, za grupne posete 300 dinara, a za škole 200 dinara. Cena parkinga je 150 dinara po satu.

Predstavnici medija ulaze sa važećom novinarskom identifikacijom.