Na Beogradskom sajmu danas se odvijao prvi deo dvodnevnog tribinskog programa, koji će se nastaviti sutra, u subotu, 12. decembra, pod zajedničkim naslovom „Otklon od distance“.

U svečanoj sali upravne zgrade Sajma održane su četiri tribine, a mišljenja su ukrstili istaknuti predstavnici domaće književne i kulturne scene.

Od 13 časova na programu je bila sjajna diskusija posvećena delima Meše Selimovića, razgovor o savremenoj recepciji lika i dela pisca romana „Derviš i smrt“ i „Tvrđava“ u kome su učestvovali Vlastimir Sudar i Marija Radić, a moderator bio Muharem Bazdulj.

U 14 časova tema je bila „Deca u (ne)vremenu“ – književnost za decu u ova šugava vremena, a o dečjoj „novoj normalnosti“ govorili su Jasminka Petrović i Uroš Petrović, uz moderatora Gordanu Glavinić.

Od 15 časova online publika pratila je dijalog na temu „Pronađeni u prevodu“ – razgovor Muharema Bazdulja i Vladimira D. Jankovića.

U 16 časova „Otklon od distance“ bavio se temom „Kultura u medijima u doba korone“.

Nema Sajma knjiga, nema BITEFA, nema Oktobarskog salona, bilo je nešto malo BEMUSA, možda će biti FESTA… o čemu danas govorimo kada pokušamo da govorimo o kulturnom životu? Učesnice programa, tri dame Marija Đorđević, Meliha Pravdić i Sanja Milić, uz moderatora Vuleta Žurića pokušale su da daju odgovor gde smo i kuda idemo kada je kultura u pitanju.

Kompletan program išao je uživo preko zvaničnog fejsbuk profila Sajma knjiga.

Sve tribine potom će se naći na sajamskom jutjub kanalu i biće dostupne publici preko linkova na mnogim sajtovima naših medijskih kuća.