“Grad gost” novi je program na  ovogodišnjem Sajmu knjiga. Prvi “Grad gost” je Novi Sad, koji će predstaviti svoje književno stvaralaštvo kroz prezentaciju dela istaknutih pisaca i izdavačkih kuća. Novi Sad će na taj način pokazati zašto je baš njemu dodeljena prestižna titula “Evropska prestonica kulture 2021”, a promocija je predviđena za 27. oktobar na Sajmu knjiga.

-Čast nam je što ćemo biti prvi grad – gost beogradskog Sajma knjiga,  jer Novi Sad krasi najaktivniji kulturni život u ovom trenutku u našoj zemlji. Imamo desetogodišnju Strategiju kulturnog razvoja, dvogodišnji Akcioni kulturni plan i Forum za kulturu, kaže Dalibor Rožić, član Gradskog veća za kulturu.

Uz opasku da je pola miliona posetilaca na Sajmu knjiga premalo, ukoliko dva miliona ljudi prati šta se radi u rijaliti programima, direktor Kulturnog centra Novog Sada Bojan Panaotović kaže je da je pred svima nama edukacijski zadatak prve klase: da broj ljubitelja knjige, iz godine u godinu, bude sve veći.

Književnik i direktor Biblioteke Matice srpske, Selimir Radulović, čija je knjiga “Senka osmog eona” u izdanju KCNS pobrala mnoge nagrade, istakao je da je u ovom delu Evrope Sajam knjiga u Beogradu najznačajnija književna manifestacija.

-Knjiga je i dalje ključ svake normalne evropske, pa i naše srpske kuće. Ima više decenija kako se govori o kraju knjige i da je budućnost na strani digitalne knjige. Jeste, ali i knjiga u pisanom obliku živeće još dugo godina – rekao je Radulović.

Direktor Gradske biblioteke u Novom Sadu Dragan Kojić i Lazar Jovanov iz Fondacije NS EPK 2021, najavili su da će se Novi Sad u Beogradu predstaviti kao grad kulture kroz knjigu i sliku. Sve relevantne knjige i monografije o gradu biće predstavljene čitalačkoj publici, počevši od izdavaštva Matice srpske. Na promociji će biti deset izdavača na srpskom i na manjinskim jezicima.