“Град гост” нови је програм на овогодишњем Сајму књига. Први “Град гост” је Нови Сад, који ће представити своје књижевно стваралаштво кроз презентацију дела истакнутих писаца и издавачких кућа. Нови Сад ће на тај начин показати зашто је баш њему додељена престижна титула „Европска престоница културе 2021“, а промоција је предвиђена за 27. октобар на Сајму књига.

-Част нам је што ћемо бити први град – гост београдског Сајма књига, јер Нови Сад краси најактивнији културни живот у овом тренутку у нашој земљи. Имамо десетогодишњу Стратегију културног развоја, двогодишњи Акциони културни план и Форум за културу, каже Далибор Рожић, члан Градског већа за културу.

Уз опаску да је пола милиона посетилаца на Сајму књига премало, уколико два милиона људи прати шта се ради у ријалити програмима, директор Културног центра Новог Сада Бојан Панаотовић каже је да је пред свима нама едукацијски задатак прве класе: да број љубитеља књиге, из године у годину, буде све већи.

Књижевник и директор Библиотеке Матице српске, Селимир Радуловић, чија је књига „Сенка осмог еона“ у издању КЦНС побрала многе награде, истакао је да је у овом делу Европе Сајам књига у Београду најзначајнија књижевна манифестација.

– Књига је и даље кључ сваке нормалне европске, па и наше српске куће. Има више деценија како се говори о крају књиге и да је будућност на страни дигиталне књиге. Јесте, али и књига у писаном облику живеће још дуго година – рекао је Радуловић.

Директор Градске библиотеке у Новом Саду Драган Којић и Лазар Јованов из Фондације НС ЕПК 2021, најавили су да ће се Нови Сад у Београду представити као град културе кроз књигу и слику. Све релевантне књиге и монографије о граду биће представљене читалачкој публици, почевши од издаваштва Матице српске. На промоцији ће бити десет издавача на српском и на мањинским језицима.