„Jedan na jedan“ slogan je ovogodišnjeg, 11. po redu Festivala nauke, koji se od 14. do 17. decembra održava na Beogradskom sajmu. Ovaj najveći naučni festival u regionu već čitavu deceniju priređuje najbolju naučnu zabavu za sve uzraste, a zainteresovani posetioci još jednom će biti pred izazovom da li da „izađu na crtu“ naučnicima, isprobaju naučne eksperimente ili se upuste u nezaboravne naučne avanture.

Pošto su deca najbrojniji posetioci, delovi programa prilagođeni su upravo njima, mada profil posetilaca zapravo nije ograničen godinama – njih vežu mašta, dobro raspoloženje, neprekidna želja za novim saznanjima i nestrpljivost u prikupljanju informacija o tačnom pulsu planete na kojoj živimo, ali i izvan nje.

Festivalski program ove godine raspoređen je u četiri hale Beogradskog sajma, tako da će brojne novine biti prezentovane na više od šest hiljada kvadrata. Interaktivne naučne postavke raspoređene su u halama 7, 8 i 9, dok će se eksplozivna „Naučno-fantastična bina“ ove godine nalaziti u hali 5. Kao jedna od najzanimljivijih festivalskih poslastica, sa posebnom pažnjom osmišljen je svojevrsni festivalski poligon, zona sa interaktivnim postavkama, pod nazivom „Nauka u pokretu“.

Sve su to razlozi zbog kojih će polovinom decembra nauka biti veoma vžna na Beogradskom sajmu. Hiljade eksperimenata, radionica, predavanja i naučnih šou programa „staviće“ Beograd na naučnu mapu sveta.

Zemlja partner 11. Festivala nauke je američka Ambasada u Beogradu, generalni sponzor je NIS, dok je prijatelj Festivala Telekom Srbija. Mladim i obrazovanim ljudima, koji su i osmislili ovu manifestaciju, Beogradski sajam pomaže kao suorganizator.