Najznačajniji događaj u sferi dizajna, proizvodnje i distribucije nameštaja, drvne industrije i pratećih grana u jugoistočnoj Evropi – 55. Međunarodni sajam nameštaja, opreme i unutrašnje dekoracije, održava se na Beogradskom sajmu od 7. do 12. novembra. U istom terminu održava se i 55. Međunarodni sajam mašina, alata i repromaterijala iz oblasti drvne industrije, a ova manifestacija traje dan kraće.

Ovogodišnju smotru nameštaja obeležiće brojne premijere, vrhunski dizajn i inovacije, poseta uglednih dizajnera iz cele Evrope, ali i veliki broj poslovnih ljudi, kupaca i distributera iz svih krajeva sveta. Izlagači su pripremili dizajniran, kvalitetan i funkcionalan nameštaj i očekuju da će njihove eksponate za šest dana videti oko 90 hiljada posetilaca.

Beogradski sajam nameštaja je pravo mesto za plasman noviteta u proizvodnji nameštaja – po formi, materijalu i idejnim rešenjima za kompletno opremanje enterijera, a uključuje sve faze proizvodnje, od primarne prerade drveta do finalnog proizvoda.

Zbog povećanog interesovanja izlagača, 55. izdanje ove manifestacije održaće se i u tri nove hale – 7, 8 i 9. Na više od 60 hiljada kvadrata svoje proizvode predstaviće više od 520 izlagača iz 45 zemalja, a na Sajmu će se okupiti i 13 hiljada profesionalaca iz ove privredne grane.

Za strane investitore, industrija nameštaja je jedan od najatraktivnijih sektora u koje žele da ulažu kod nas, a u Srbiji je u ekspanziji proizvodnja nameštaja od punog drveta, visokog kvaliteta, koji se uglavnom izvozi.

Na spisku renomiranih kompanija koje će prvi put nastupiti na Beogradskom sajmu, a čije se premijere s nestrpljenjem očekuju, nalaze se švajcarska „Vitra“, italijanski „Mattiazzi“, „LaCividina“, francuski „Forestier“. Premijere pripremaju i španski „Mobles 114“, litvanski „Emko“ , ali i francuski „Petite Friture“.

Bogatu izložbenu ponudu upotpuniće i povratnici na Sajam, među kojima su i srpski „Gir“, švajcaski „White Oak“ i bosanski „MS&Wood“ sa kolekcijma nameštaja od visokokvalitetnog i punog drveta. Nove proizvode premijerno će predstaviti i hrvatska „Prostoria“, koja je pokupila simpatije i tokom prošlogodišnjeg nastupa.

DIZAJN SPECIJALITETI:

„Young Designers Exhibition“ – presek stanja u savremenom dizajnu

Uz kolekcije brojnih izlagača iz zemlje i sveta, posetioci će tokom sajamskih dana moći da uživaju u posebnim događajima posvećenim dizajnu, koji su se već ustalili u sajamskoj agendi prethodnih godina. Izložba mladih dizajnera pod nazivom „Young Designers Exhibition“ okuplja mlade i perspektivne autore koji su dosadašnjim radom zaslužili šansu da predstave svoje nove, kreativne ideje i proizvode. Izložba je, kao svojevrstan presek stanja u savremenom dizajnu, prilika za afirmaciju dizajnera i njihovih proizvoda, ali i referenca za kontakt i saradnju sa proizvođačima i predstavnicima privrede.

„Design Talks“ – nagoveštaji o dešavanjima na dizajn sceni u budućnosti

„Design Talks“, odnosno razgovori sa dizajnerima i arhitektama, od prošle godine uspostavljeni na Sajmu, pokazali su se kao pun pogodak. I ove godine biće organizovani u istom formatu, a među učesnicima biće Nevio Mattiazzi (Mattiazzi), Inga Markovska (Emko), Nuria Tovar (Mobles 114), Tomislav Knezović (Prostoria), Bojan Radović (Gir), kao i svi članovi žirija za nagradu „Zlatni ključ“. Ovaj program je jedinstvena prilika da zainteresovana publika čuje profesionalna iskustva onih koji intenzivno učestvuju u kreiranju industrije nameštaja. Učesnici će govoriti o projektima na kojima trenutno rade, o stanju u industriji nameštaja, sistemima po kojima industrija funkcioniše, o trendovima i tržištu.

Poslovni dan (Buyers Day) – 7. novembar 2017. godine

Najznačajniji poslovni program koji Beogradski sajam uspešno sprovodi i na 55. Međunarodnom sajmu nameštaja, opreme i unutrašnje dekoracije jeste Hosted Buyer program, sa ciljem efektnijeg plasiranja proizvodnog programa izlagača na nova tržišta.

Beogradski sajam organizovao je i dolazak poslovnih posetilaca i visokih profesionalaca iz industrije nameštaja, koji su u poziciji da spajaju tržišta i kreiraju tražnju na tržištima na kojima posluju.

Zbog efikasnije promocije, kompanijama i svim učesnicima dostupan je B2B poslovni portal namenjen registraciji izlagača i poslovnih posetilaca Međunarodnog sajma nameštaja i Međunarodnog sajma mašina, alata i repromaterijala iz oblasti drvne industrije 2017. Usluga zakazivanja B2B sastanaka za sve registrovane učesnike (izlagače i poslovne posetioce) je besplatna.

Pored „Zlatnog ključa”, tradicionalne nagrade Sajma nameštaja, od ove godine ustanovljena je i nova nagrada – „Beogradski ključ“.

Generalni sponzor 55. Beogradskog sajma nameštaja je „DISTRIBUCIJA“.

55. Međunarodni sajam mašina, alata i repromaterijala iz oblasti drvne industrije

Paralelno sa 55. Međunarodnim sajmom nameštaja, opreme i unutrašnje dekoracije odvijaće se 55. Međunarodni sajam mašina, alata i repromaterijala iz oblasti drvne industrije, koji će trajati dan kraće – od 7. do 11. novembra u halama 5 i 9.

Ova manifestacija ima izuzetnu važnost za drvno-prerađivačku industriju, jer će se na ovom mestu premijerno predstavljati tehničko-tehnološke inovacije.

Široka paleta sajamske ponude obuhvata: repromaterijale za izradu nameštaja – građu, stolarske ploče, furnire, folije, kant trake…, repromaterijale za površinsku obradu i spajanje, boje i lakove, sve vrste lepkova, razređivača, brusnih papira i drugo.

Asortiman okova i ukrasa za nameštaj čine: bravice, šarke, kvake, ručice, žice, opruge i ukrasni elementi, a ponudu repromaterijala dopunjuje i bogat izbor tekstila, tkanina i kože za nameštaj, tehnološki novi materijali, poliuretanske pene, elementi od gume i plastike, sunđeri.

Pored reprezentativnih domaćih predstavnika i brendova, zapažen broj izlagača dolazi iz Nemačke, Italije, Turske, Slovenije, Rumunije…

Ukupnoj slici o manifestaciji kao multimedijalnom događaju doprineće sadržajan prateći program, koji uključuje konferencije, prezentacije i predavanja.

Medijski partneri manifestacije: WoodBusinessPortal.com, Archiproducts, Before After, Designed, Tjedan dizajna Zagreb, BravaCasa, Kuća stil, Ego magazine, Podovi i Gradnja.rs.