Na konferenciji za medije na kojoj je Najavljen 46. Međunarodni sajam građevinarstva u Beogradu, prisutnima su se obratili predstavnik generalnog sponzora „Wienerberger Srbija“ – Nikola Isakov, predstavnik ambasade Holandije – Koen van Ginneken, ispred Beogradskog sajma – Dejana Cahun, koordinator projekta i Zoran Đajić koji je najavio 12. Međunarodni sajam kamena i prateće industrije STONEEXPO SERBIA.

Nakon prisećanja da je pre tačno tri god na današnji dan završen poslednji održani sajam građevinarstva, Dejana Cahun najavila je šta sve očekuje posetioce i publiku posle trogodišnje pauze. Održavanje sajma bilo je fizički nemoguće, ali ekspanzija građevinske industrije bila je evidentna i vidljiva za ovih nekoliko godina, a ovogodišnja manifestacije to apsolutno evidentira i prati. Oplemenjen novostima i inovacijama, poput upotrebe novih materijala, noviteta koje nismo videli nekoliko godina, napretkom u oblasti opeke, krovnih pokrivača i kamena, Sajam građevinarstva biće izuzetno bogat i atraktivan.

Novi projekat, od velike važnosti za gradove i sve zahtevnije konzumente građevinskih usluga je prisustvo zelenila i biljna dekoracija u građevinarstvu. U tom smislu, posebno zanimljiv biće linijski park u hali 1, sa modelima zelenih zidova i krovova. Kompanija „Vita Verde“ je partner u ovom segmentu manifestacije i najavljena je saradnja u većem obimu u budućnosti.

Takođe, noviteti u oblasti dizajna keramike i porcelana, kao i podnih i zidnih obloga biće posebno zanimljivi za posetioce. Tradicionalno, biće mnogo građevinske mehanizacije, eminentnih izlagača, mašina za rudarstvo i rudarsku industriju i liftova.

Kao i svake godine tokom sajma odvija se bogat stručni program.

Zoran Đajić ispred Sajma kamena „Stoneexpo“ istakao je odličnu saradnju sa Beogradskim sajmom po dvanaesti put. Izlagači iz oblasti obrade kamena su veoma zadovoljni zbog povratka nakon nekoliko godina pauze. Svake godine da paralelno sa izložbenim delom održavaju kolonije, gde se posetioci upoznaju i prave umetnička dela od kamena.

Izložba „Svetlost u kamenu“ održaće se ove godine, u okviru manifestacije STONEEXPO.

Predstavnik generalnog sponzora Wienerberger Srbija – Nikola Isakov, regionalni marketinški ekspert, istakao je zadovoljstvo zbog sponzorstva i partnerstva sa respektabilnom manifestacijom poput Sajma građevinarstva, uz najavu da će se truditi da pomere granice izlaganja na impresivnom štandu u hali 2A.

Pod sloganom „We are Wienerberger“ predstaviće pregršt sistema za modernu gradnju, najkvalitetnijih na tržištu Evrope. Posetioci će tokom četiri dana imati prilike da uživaju u odličnoj sajamskoj atmosferi, kao i da se bliže upoznaju sa sistemima za uređenje dvorišta (behaton i ploče za popločavanje – Semmelrock), inovativnim sistemima zidanja bez maltera (termo blokove vrhunskih izolacionih sredstava – Porotherm), sistemima cevi, grejanja, hlađenja i regulacije voda (plastične i keramičke cevi Pipelife), fasadnim sistemima klinker kvaliteta (fasadne listele i cigle – Terca), krovnim sistemima (glineni crep vrhunskog kvaliteta kao i sistemska oprema za krov – Tondach), kao i Tondach krovnim prozorima izuzetnih karakteristika.

Prvi put posle mesec dana od otvaranja novog pogona u Kanjiži pokazaće inovacije, a kompletan stručni i tehnički tim biće na štandu, u službi posetilaca i na raspolaganju za konsultacije.

Kao ekološki osvešćena kompanija prikazaće proizvode po ekološkim standardima.

Holandija je vodeća država u domenu pejzažne arhitekture, pa se medijima obratio i Koen van Ginneken, savetnik za poljoprivredu u ambasadi Kraljevine Holandije u Beogradu.

Parkovi i zelenilo su veoma važan segment urbanog života i gradskih prostora. Kvalitet života u gradovima i zdravije okruženje preduslov su dalje urbanizacije, pa se mora imati na umu da su zeleni prostori u gradovima neophodni u očuvanju biodiverziteta, očuvanju vazduha i voda, smanjenju buke…

U srpskim gradovima predviđeno je, na lokalnom nivou, da do 2025. godine do četvrtine urbanog prostora čini zelenilo.

Partnerstvo „Zeleni gradovi Srbije“ je projekat u kome sedam kompanija iz Holandije pomaže znanjem iz oblasti pejzažne arhitekture partnerima iz Srbije. Učesnici projekta zahvalni su Sajmu građevinarstva na mogućnosti da predstave i promovišu „ozelenjavanje“ gradova kao integralni deo građevinarstva.