Kada u ponedeljak, 15. maja, Međunarodni sajam tehnike i tehničkih dostignuća otvori kapije za posetioce, po 61. put biće jasno zbog čega se govori i radi o najvećoj, nastarijoj, najpoznatijoj i najuglednijoj regionalnoj specijalizovanoj razvojno-tehnološkoj sajamskoj manifestaciji, ali i jednom od najdubljih temelja i najviših stubova celokupne sajamske industrije u ovom delu Evrope.

Pod sloganom „Tempo budućnosti“, više od 500 domaćih i stranih, direktnih i indirektnih izlagača iz 30 država, predstaviće dominantne tehničko-tehnološke trendove, prvenstveno u sektoru najnovijih industrijskih tehnologija, procesne tehnike, telekomunikacija, logistikе, elektroenergetike, elektronike, informaciono-komunikacionih tehnologija, materijalа, ali će trajni koncepcijski akcenat ostati na inovativnosti, inovacijama i novim tehnologijama.

Svesni da je inovativnost pokretačka snaga sveta, izlagači su i ove godine najavili više od 100 inovacija, noviteta, premijera ili ekskluziviteta u najrazličitijim sektorima – od alata i CNC mašina, preko mernih tehnologija, automatike i robota različitih namena, ili industrijskog i ERP softvera, pa do inovativnih rešenja i patenata upotrebljivih u svakodnevnom životu. U inovativnom segmentu većine prezentovanih industrija približno polovina prijavljenih inovacija odnosi se na domaće kompanije.

Kolika pažnja se poklanja naučno-istraživačkom sektoru govori i podatak da će se samo pod okriljem resornog Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja na Sajmu tehnike predstaviti čak 32 naučno-istraživačke organizacije iz Srbije. One će prezentovati svoje istraživačke projekte na kojima su radile u prethodnom projektnom ciklusu, a finansirani su od strane ovog ministarstva. Tako će, primera radi, Računarski fakultet Univerziteta Union prezentovati „robote i sistem za prepoznavanje govora sa pratećom dokumentacijom“, Lola institut – „razvoj uređaja za trening pilota i dinamičku simulaciju leta modernih borbenih aviona i to 3-osne centrifuge i 4-osnog uređaja za prostornu dezorijentaciju pilota“, a Institut za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo Univerziteta u Beogradu – „inovativni probiotik za životinje“…

Inovativni segment Sajma tehnike biće oplemenjen i predstavljanjem svih šest timova-finalista u nadmetanju za najbolju tehnološku inovaciju za 2016. u Srbiji. Podsećanja radi, na tom takmičenju pobedio je projekat iz oblasti energetike – Koncentrator sunčeve energije – istraživačkog tima SEF iz Pančeva.

Iako više nije tehnološka novost, nove aplikativne mogućnosti 3D modeliranja tek dolaze na red. Tako je više kompanija najavilo demonstracije aktuelnog i atraktivnog 3D modeliranja različitim tehnologijama (roboti, laseri, CNC mašine…) itd. Kompanija Solfins iz Beograda najavila je, na primer, predstavljanje uživo, u atraktivnoj interakciji sa posetiocima, celokupnog procesa 3D štampe i gotovih komada izrađenih u multi-džet tehnologiji. Ukratko – praviće, po želji, i modele posetilaca.

Sajam tehnike i tehničkih dostignuća za posetioce otvara kapije u ponedeljak, 15. maja, u 10 časova. Radno vreme će biti od 10 do 18 časova, a poslednjeg dana sajma od 10 do 17. Pojedinačne ulaznice koštaju 300 dinara, grupne 200, a za đake i studente 100 dinara. Za parkiranje putničkih automobila plaća se 100 dinara po satu.