Када у понедељак, 15. маја, Међународни сајам технике и техничких достигнућа отвори капије за посетиоце, по 61. пут биће јасно због чега се говори и ради о највећој, настаријој, најпознатијој и најугледнијој регионалној специјализованој развојно-технолошкој сајамској манифестацији, али и једном од најдубљих темеља и највиших стубова целокупне сајамске индустрије у овом делу Европе.

Под слоганом „Темпо будућности“, више од 500 домаћих и страних, директних и индиректних излагача из 30 држава, представиће доминантне техничко-технолошке трендове, првенствено у сектору најновијих индустријских технологија, процесне технике, телекомуникација, логистике, електроенергетике, електронике, информационо-комуникационих технологија, материјала, али ће трајни концепцијски акценат остати на иновативности, иновацијама и новим технологијама.

Свесни да је иновативност покретачка снага света, излагачи су и ове године најавили више од 100 иновација, новитета, премијера или ексклузивитета у најразличитијим секторима – од алата и CNC машина, преко мерних технологија, аутоматике и робота различитих намена, или индустријског и ЕРП софтвера, па до иновативних решења и патената употребљивих у свакодневном животу. У иновативном сегменту већине презентованих индустрија приближно половина пријављених иновација односи се на домаће компаније.

Колика пажња се поклања научно-истраживачком сектору говори и податак да ће се само под окриљем ресорног Министарства просвете, науке и технолошког развоја на Сајму технике представити чак 32 научно-истраживачке организације из Србије. Оне ће презентовати своје истраживачке пројекте на којима су радиле у претходном пројектном циклусу, а финансирани су од стране овог министарства. Тако ће, примера ради, Рачунарски факултет Универзитета Унион презентовати „роботе и систем за препознавање говора са пратећом документацијом“, Лола институт – „развој уређаја за тренинг пилота и динамичку симулацију лета модерних борбених авиона и то 3-осне центрифуге и 4-осног уређаја за просторну дезоријентацију пилота“, а Институт за молекуларну генетику и генетичко инжењерство Универзитета у Београду – „иновативни пробиотик за животиње“…

Иновативни сегмент Сајма технике биће оплемењен и представљањем свих шест тимова-финалиста у надметању за најбољу технолошку иновацију за 2016. у Србији. Подсећања ради, на том такмичењу победио је пројекат из области енергетике – Концентратор сунчеве енергије – истраживачког тима СЕФ из Панчева.

Иако више није технолошка новост, нове апликативне могућности 3Д моделирања тек долазе на ред. Тако је више компанија најавило демонстрације актуелног и атрактивног 3Д моделирања различитим технологијама (роботи, ласери, ЦНЦ машине…) итд. Компанија Солфинс из Београда најавила је, на пример, представљање уживо, у атрактивној интеракцији са посетиоцима, целокупног процеса 3Д штампе и готових комада израђених у мулти-џет технологији. Укратко – правиће, по жељи, и моделе посетилаца.

Сајам технике и техничких достигнућа за посетиоце отвара капије у понедељак, 15. маја, у 10 часова. Радно време ће бити од 10 до 18 часова, а последњег дана сајма од 10 до 17. Појединачне улазнице коштају 300 динара, групне 200, а за ђаке и студенте 100 динара. За паркирање путничких аутомобила плаћа се 100 динара по сату.