Međunarodni sajam tehnike i tehničkih dostignuća na pragu je svog 66. izdanja. Ova najstarija i najprestižnija specijalizovana regionalna razvojna tehničko-tehnološka sajamska manifestacija, integrator i oslonac privredne saradnje na polju tehnike, tehničko-tehnoloških dostignuća i inovacija na širem međunarodnom planu i nesumnjivi međunarodni lider u ovim oblastima, održava se od 21. do 24. maja 2024. godine, na više od 15.000 m2 izložbenog prostora u halama 1, 1A, 2A, 2B, 2C, 3 i 3A i na otvorenom prostoru Beogradskog sajma.

Pod sloganom „Inspirišemo razvoj“, svoje učešće potvrdilo je čak 600 izlagača, među kojima i oko 250 inostranih iz 32 zemlje sveta. Grupne nastupe će, u organizaciji matičnih privrednih komora, imati BiH (Republika Srpska), Češka, Kina, Mađarska, Slovenija i Srbija.

Intencija Sajma tehnike je da u najvećoj mogućoj meri predstavi i proizvode i tehnološka dostignuća u globalno-trendovskim oblastima kao što su veštačka inteligencija i mašinsko učenje, automatizacija i robotika, IoT, 5G mreže, blokčejn tehnologije, proširena i virtuelna stvarnost, nanotehnologije, čiste energije, dronovi, te brojne oblasti iz okvira telekomunikacija, informacionih tehnologija, medicinskih uređaja, energetike, transporta, građevinarstva.

Najnovija dostignuća u tehnologijama i inovacijama, posebno u oblasti industrija 4.0 i 5.0, kao sinonima za automatizaciju i kompletnu digitalizaciju svih proizvodnih procesa i poslovno umrežavanje, zasnovanih na inovativnim industrijskim tehnologijama koje predstavljaju revoluciju u interagovanju sa digitalnim svetom – već uveliko su sajamski izlagački standarad.

Na uobičajeno reprezentativnom nivou biće zastupljeni sajamski „klasici“ i robne grupe kao što su CNC mašine, mašine alatke, obradni centri, alati i pribor za obradu i oblikovanje metala, elektronika, merna oprema i uređaji, procesna tehnika, hidraulika i pneumatika, aditivne, 3D i laserske tehnologije, metalurgija i livarstvo, tehnologije zavarivanja, elektroenergetika, rasveta i LED tehnologije, termotehnika i KGH, zelena industrija, logistika, skladištenje, industrijsko pakovanje, industrijska i kibernetska bezbednost i zaštita.

Inovacije, kao temelj i oslonac modernog globalnog društva, okosnica su i ovogodišnjeg Sajma tehnike. Prijavljeno ih je stotinak, najviše u oblastima koje obuhvataju industrije 4.0 i 5.0, 3D tehnologije, robotika, CNC mašine, laserske tehnologije, obrada plastike, automatizacija proizvodnih procesa, merni instrumenti, alati… I dalje se približno polovina prijavljenih inovacija odnosi na domaće kompanije.

Katedrala inovacionog segmenta Sajma tehnike biće Vlada Republike Srbije, čijih će pet resornih ministarstava organizovati izložbu inovacija i novih tehnologija pod nazivom „Igraj za čovečanstvo! Nauka za sve“. Zemlja počasni gost ove izložbe je Kina, sa čak 22 institucije i kompanije koje će predstaviti svoje nove tehnologije i inovacije.

Pod pokroviteljstvom Vlade Srbije na sajmu će, sa svojim doprinosom tehničko-tehnološkom razvoju u različitim naučnim i privrednim sektorima, učestvovati i više od 50 naučno-tehnoloških parkova, visokoobrazovnih i naučno-istraživačkih instutucija i organizacija, kompanija, udruženja. Još desetak učesnika iz edukacionog ili razvojnog sektora nastupiće samostalno.

Visokokvalifikovani žiri najuspešnijim izlagačima i drugim učesnicima dodeliće tradicionalne nagrade i priznanja „Korak u budućnost“.

Kao manifestacija poslovnog karaktera, Sajma tehnike podržan je i sajamskim web portalom, koji registrovanim poslovnim posetiocima i izlagačima omogućava jednostavno automatizovano zakazivanje bilateralnih B2B poslovnih sastanaka, umrežavanje i međusobno pregledanje poslovnih profila.

Radno vreme sajma biće od 10 do 18 časova.

Pojedinačne ulaznice koštaće 500 dinara; grupne 300 dinara; ulaznice za učenike osnovnih i srednjih škola i studente (uz đačku knjižicu ili indeks) 100 dinara; ulaznice za posetioce registrovane preko B2B portala 350 dinara; poslovna propusnica (važi za sve dane sajma i obezbeđuje dodatne pogodnosti) koštaće 3000 dinara. Za parkiranje putničkih automobila u sajamskom krugu plaća se 150 dinara po satu.