Povodom 14. Sajma etno hrane i pića, koji će se održati od 23. do 26. novembra na Beogradskom sajmu, održana je konferencija za medije u Skupštini grada.

Prisutnim novinarima na konferenciji su se obratili: Andreja Mladenović, pomoćnik gradonačelnika Beograda, Milinko Veličković, sekretar Sekretarijata za privredu grada Beograda, Mirjana Lukić, savetnik generalnog direktora Beogradskog sajma, Gavrilo Veselinović, predsednik Saveta Sajma etno hrane i pića, Aleksandar Bogunović, Privredna komora Srbije

Uz poziv sugrađanima i publici da posete Sajam etno hrane i pića, g. Mladenović je istakao da je manifestacija porasla za četrnaest godina, te od male priredbe postala jedan od simbola meseca novembra u kalendaru dešavanja u glavnom gradu. Takođe je konstatovao da Beograd, kao i regioni Srbije, prepoznaju značaj ovakve manifestacije u organizaciji Beogradskog sajma, što rezultira sve većom zainteresovanošću izlagača da izlažu svoje proizvode. Sajam ovog tipa stimuliše porodičnu proizvodnju i male poljoprivrednike, a identitet jednog naroda može se posmatrati i kroz tradicionalne prehrambene proizvode – napomenuo je Mladenović.

Sekretar Sekretarijata za privredu grada Beograda g. Veličković je istakao da Sajam etno hrane i pića i kvalitativno raste, što se može objasniti subvencijama za podsticaj poljoprivrednih proizvođača od strane Beograda, i visoko pozicioniranom ovom granom privrede na listi prioriteta. Na štandu grada Beograda nastupiće preko 50 izlagača, promociju će imati i stručne srednje škole, kako je najavljeno, a grad Beograd će dodeliti priznanje nekome od učesnika za najlepši štand.

Mirjana Lukić je istakla je da Sajam etno hrane i pića ima poslovni i promotivni karakter, da je najveća smotra malih proizvođača prehrambenih proizvoda i da klijenti i učesnici manifestacije imaju izuzetan uspeh u sklapanju poslovnih aranžmana.

Predsednik Saveta Sajma etno hrane i pića, Gavrilo Veselinović, obavestio je prisutne o velikom uspehu regionalnih privrednih komora koje na lokalu okupljaju izlagače i promovišu ih, a g. Aleksandar Bogunović je istakao da je sve više inovacija u sektoru poljoprivrede, te će na Sajmu etno hrane i pića biti upriličeni skupovi na temu inovacija u poljoprivredi. Takođe je najavio izložbe proizvoda stranih kompanija koje prednjače u inovacionim tehnologijama.

Usled velikog interesovanja izlagača najavljena je mogućnost proširenja Sajma etno hrane i pića na više kvadrata, sledeće godine.

Sajam će biti otvoren od subote 23. novembra zaključno sa utorkom, 26. novembrom, od 10 do 19 časova.

Za poslovne posetioce ulaz na manifestaciju je besplatan, uz popunjavanje i overavanje registracionog lista.

Za ostale zainteresovane građane ulaznica košta 300 dinara, za grupne posete 200 dinara. Cena parkinga je 150 dinara po satu.