U okviru pratećeg programa 9. Sajma kamena, koji se održava u sklopu ovogodišnjeg Sajma građevinarstva, za 19. april zakazano je otvaranje izložbe „Kamenistrip“. Izložbu organizuju Udruženje stripskih umetnika Srbije i Udruženje „Kamen Srbije“. Tema izložbe je pionirska i u svetskim okvirima, jer je posvećena odnosu kamena i stripa kao umetnosti.

Svoje radove predstaviće petorica srpskih autora, umetnici različitih stilova i žanrova, ali pripadnici elite evropskog stripa. Po četiri rada izlažu Lazo Sredanović, poznat po stripu „Dikan“, Vladimir Krstić – Laci, autor stripa „Šerlok Holms“, Dragan Lazarević – De Lazare, koji potpisuje stripove „Iv Rokatanski“ i „Rubina“, Vujadin Radovanović, autor stripova „Čuvari zaboravljenog vremena“ i „Kandidat“, kao i Zoran Tucić, poznat po „Trećem argumentu“ i stripu „Vorloh“.

Povod izložbe je činjenica da je svetska likovna umetnost počela praistorijskim „stripovima“ – na stenama pre 40 hiljada godina. Pored toga, jedan od glavnih „medija“ kojim se prenose „priče u slikama“ je upravo kamen, a tu su i freske i današnji murali. Drugi povod je važnost motiva kamena i arhitekture u modernom stripu, gde se često proročki predviđaju urbanizam, estetika i sudbina budućeg čovečanstva.

U Katalogu posvećenom izložbi Zoran Stefanović, scenarista i istoričar kulture, osvrće se na antropološku vrednost obe pojave – i kamena i stripa, jer se kroz crtane priče „u spoju“ ova dva fenomena prepoznaju opšte a važne stvari – tlo, čovek, svet, međa, zid, kuća, hram, mera postojanja, zapisi, sećanja, građenje budućnosti materijom prošlosti, težnja za ostavljanjem traga – ureza, mišljenje, razgovor, beleženje pokreta duše i tela…

Izložba traje od 19. do 23. aprila u hali 2 Beogradskog sajma.