Svečano otvaranje Beogradskog novogodišnjeg festivala zakazano je za popodnevne sate, ali posetioci već od 11 časova (u petak, 16. decembra) mogu da uživaju u programima Festivala. Ova manifestacija Beogradskog sajma deo je gradskog spektakla – Beogradske zime.

Festival je namenjen onima koji žele da prednovogodišnji praznični ugođaj upotpune igrom, zabavom, provodom, druženjem ili prazničnom kupovinom. Namenjen je deci, ali i turistima iz čitavog regiona, Evrope i sa dalekih meridijana, kojima je Beograd zbog dobrog prazničnog provoda postao omiljena turistička destinacija.

Petnaestodnevni program Festivala veoma je raznovrstan. U hali 2 Beogradskog sajma biće održano čak 37 besplatnih dečjih pozorišnih predstava, muzičko-scenskih spektakala i šou programa, u kojima učestvuju brojni poznati umetnici i dečji stvaraoci. U hali 1 smešten je tradicionalni Zabavni park sa čudesnim vrteškama, ringišpilima i drugim raznovrsnim igraonicama, a u Atrijumu je biti Zelena oazа, u kojoj će i mladi i stari moći da se druže sa konjima i da uživaju u njihovoj lepoti i vrlinama. Uz brojne druge sadržaje iznenađenja, posetioci će na Sajmu moći da kupuju i robu široke potrošnje – od novogodišnjih poklona i prehrambenih proizvoda, do računara i bele tehnike.

Festival će u 17.30 simbolično otvoriti gradski menadžer Goran Vesić. Tradicionalni vatromet obeležiće start ove 56 godina stare manifestacije.

Radno vreme Beogradskog novogodišnje festivala je od 11 do 20 časova. Ulaz na sve sadržaje je besplatan. Parking se plaća 200 dinara za ceo dan.

Spoj zabave i nauke

Prvih nekoliko dana Beogradskog novogodišnjeg festivala, tačnije do nedelje, 18. decembra, uz kulturno-zabavni program posetioci mogu da uživaju i u naučnim dostignućima koja će biti predstavljena u okviru jubilarnog, 10. Festivala nauke. Pod sloganom “Čista desetka”, na Festivalu nauke posetiocima će biti predstavljene 53 premijerne naučne postavke, više od 60 naučnih i obrazovanih institucija iz Srbije, kao i gosti iz Nemačke, Švedske, Austrije, Slovenije, Estonije i Francuske.

Jasno je da je zabava glavni motiv zbog koga posetioci u drugoj polovini decembra obilaze Beogradski sajam, ali pošto je Festival nauke dokaz da nauka ne mora da bude suvoparna, predlažemo da svakako posetite i hale 3, 3a i 11. U njima će više od 600 naučnika i demonstratora, posetiocima sa ili bez naučnog predznanja, predstaviti brojne eksperimente, radionice, predavanja i naučne šou programe.

Ovaj već legendarni promoter nauke, naučnih istraživanja i otkrića nastaviće da “raspetljava” naučne tajne i lavirinte, tumači i demistifikuje različita dostignuća, i što je posebno važno – mladim generacijama nauku će učiniti shvatljivijom i dostupnijom. Ovaj Festival, koji je svojim kompetencijama, nivoom, ozbiljnošću ali i šarmom postao čuven i van granica Srbije, daće i Novogodišnjem festivalu neizreciv sjaj sačinjen od obrazovanja i zabave, od učenja i igre. Posetioci će posebno uživati u nekim interaktivnim postavkama.

Prvi i drugi dan Festivala nauke, četvrtak i petak – 15. i 16. decembar, namenjeni su prvenstveno za organizovane školske posete, a radno vreme je od 10 do 18 časova, dok su 17. i 18. decembar, subota i nedelja, porodični dani, a radno vreme je od 10 do 20 časova. Za programe Festivala nauke, u halama 3, 3a i 11, plaća se karta od 450 dinara, plus doplatna ulaznica od 100 dinarа samo za fizičko-laserski šou Univerziteta Lund iz Švedske, na blagajni na licu mesta (broj mesta je ograničen). Deca do pet godina starosti, uz pratnju roditelja ili staratelja, ne plaćaju ulaz.