Tokom 53. Međunarodnog salona automobila u Beogradu, po šesti put zaredom, biće proglašen automobil sa najboljim performansama u odnosu na životnu sredinu – EKO automobil 2017. godine u Srbiji.

Stručni žiri za izbor “EKO automobila godine” odlučivaće po strogo utvrđenim kriterijumima, metodologiji ocenjivanja i proračuna, i uz podršku Privredne komore Srbije, Agencije za zaštitu životne sredine, Agencije za bezbednost saobraćaja i AMSS – Centra za motorna vozila. A ključni kriterijumi, u pogledu životne sredine, zajedno sa težinskim koeficijentima, po značaju su: potrošnja (30 odsto), emisija štetnih materija (30 odsto), mogućnost reciklaže (20 odsto), buka (10 odsto), zapremina motora (5 odsto) i snaga motora (5 odsto).

U konkurenciji je 18 automobila iz ovogodišnje produkcije: “audi Q2”, “citroen C3”, “dacia sandero”, “fiat tipo”, “ford Ka+”, “honda civic”, “hyundai i30”, “jaguar F-pace”, “kia rio”, “mercedes-benz E-classe”, “nissan micra”, “opel zafira”, “peugeot 2008”, “renault megane sedan”, “škoda kodiaq”, “suzuki baleno”, “toyota corolla” i “volkswagen-up”.

Namera je da se izborom “zelenog” modela automobila i dodeljivanjem priznanja sa aspekta zaštite životne sredine afirmiše ovaj trend i da se ukaže u kom pravcu treba da razmišljaju potencijalni kupci, ali i uvoznici automobila, posebno kad se ima u vidu strateško opredeljenje države Srbije da se pridruži EU.

Isto tako, cilj je da se izborom automobila sa najboljim performansama u odnosu na životnu sredinu promoviše etičko ponašanje svih učesnika u saobraćaju i podizanje svesti o potrebi za očuvanjem prirodnih resursa, zaštitom životne sredine i korporativnom odgovornošću.