Danas je na Beogradskom sajmu obavljena primopredaja partnerstva između Republike Bugarske i Arapske Republike Egipta na 41. Međunarodnom beogradskom sajmu turizma.

U primopredaji su učestvovali Nj.E. Radko Vlajkov, ambasador Bugarske, u ime ovogodišnje zemlje partnera, i Nj.E. guverner Crvenog mora Ahmed Abdalah, u ime Egipta, zemlje partnera Sajma turizma 2020. godine. Primopredaji je prisustvovao ministar inostranih poslova Republike Srbije Ivica Dačić, koji je tom prilikom izjavio da Srbija pridaje izuzetan značaj odnosima sa te dve zemlje.

Ambasador Republike Bugarske NJ.E. Radko Vlajkov zahvalio je domaćinu Srbiji što je Bugarska ove godine zemlja partner Sajama turizma. Istakao je da je Srbija je dobar sused i prijateljska zemlja Bugarskoj, a Sajam turizma u Beogradu najveći u našem regionu. Poželio je uspešan nastup Egiptu, koji ima tradiciju u turizma, i sa kojim Bugarska takođe ima odlične odnose. Zahvalio se Beogradskom sajmu na organizaciji Sajma turizma, kao i ministru Dačiću, njegovim kolegama i ambasadoru Egipta i guverneru Crvenog mora gospodinu Ahmedu Abdalahu.

„Turizam je izuzetno važan deo privrede koji moramo da razvijamo i sarađujemo. 12 posto GDP Bugarske je formiran iz turizma, a prošle godine Bugarsku je posetilo više od 9 miliona stranih turista“.

„Želeli bismo da Beograd bude kapija za turizam celog Zapadnog Balkana kroz povezivanje kopnenog i vazdušnog saobraćaja, a Egipat nudimo kao kapiju civilnog vazduhoplovstva za ostali deo Afrike i arapskog sveta, sve do direktnog leta između dva glavna grada”, rekao je guverner Crvenog mora Nj.E. Ahmed Abdalah, naglašavajući da “Crveno more nudi neuporedivu raznolikost kulturnog i turističkog turizma samo tri sata udaljenog od Beograda, sa sezonom koja traje 365 dana u godini“.

Egipat - zemlja partner Sajma turizma 2020. godine

Do učešća Egipta, kao partnera na Sajmu turizma u 2020. godini, očekujemo veliki broj kulturnih aktivnosti koje promovišu egipatsko-srpsko prijateljstvo, pre svega kao počasni gosti na Arheološkom filmu u martu, na Durbar festivalu u Muzeju afričke umetnosti u junu i Međunarodnom sajmu knjiga u oktobru, istakao je ambasador Egipta u Beogradu Nj.E. Amr Aijlovajli, dodajući da je ovo neviđeni talas aktivnosti koji će biti dodatno ojačan sazivanjem Zajedničkog ekonomskog komiteta sledećeg meseca u Kairu, pod predsedavanjem ministara spoljnih poslova obe zemlje.

Ministar inostranih poslova Republike Srbije Ivica Dačić je na svečanoj primopredaji partnerstva na Beogradskom sajmu rekao da Srbija pridaje izuzetan značaj odnosima sa obe zemlje, tradicionalnim prijateljima i partnerima, ali i svim ostalim prijateljima koji su zastupljeni na ovogodišnjoj manifestacije. Istakao je da Beogradski sajam turizma predstavlja vrata Srbije u svet, kao i vrata sveta za ulazak u Srbiju.

„U današnjem globalizovanom svetu, Beogradski sajam je poligon koji stvara prostor za nove interakcije među ljudima i produbljivanje i oplemenjivanje postojećih veza“, rekao je Dačić.

On je dodao da, naravno, ne treba zaboraviti ni veliki broj izlagača iz Srbije, koji promovišu našu zemlju i njene turističke potencijale u čitavom svetu, jer Srbija svakako ima šta da ponudi.

„Turizam je jedan od stubova na kojima počiva saradnja naših zemlja. Putovanja ljudi i upoznavanje sa raznim zemljama i regionima najbolji je način da se oku i srcu čoveka približe njihove kulturne, ekonomske i druge vrednosti. U isto vreme, upravo kroz adekvatno predstavljanje turističke ponude na ovom Sajmu, Srbija može svetu prikazati svoje potencijale – kulturne, ekonomske, kulinarske, zdravstvene, muzičke, sportske, naučne, ali i razne druge“, rekao je šef srpske diplomatije.

On je ukazao da je turizam važna spona između država i naroda, koja doprinosi boljem razumevanju i upoznavanju ljudi, i da zbog toga, ulaganje napora u pravcu institucionalizacije i promocije turističkih potencijala Srbije predstavlja značajnu dopunu i pomaže radu spoljnopolitičkog resora.

„Turizam je i značajna grana privrede, te je u narednom periodu važno uložiti dodatne napore u pravcu adekvatne međunarodne prezentacije i afirmacije srpskih turističkih potencijala. Srbija je zemlja otvorenog srca, zemlja izvrsnih domaćina, koja uvek i sa radošću prihvata sve goste i uveren sam da je ovogodišnji Beogradski sajam to još jednom potvrdio“, napomenuo je Dačić.