Dr Iggy na Expo-zimu

Ovogodišnji Expo-zim obradovaće ne samo zaljubljenike u sve što predstavlja zimski (a od ove godine i letnji) ugođaj, nego i poštovaoce Dr Iggija, svestranog muzičara koji je na ovim prostorima obeležio čitavu jednu epohu, devedesete godine naročito, a inače uživa u alpskom skijanju i ne propušta priliku da kad god može ode do francuskih Alpa i prepusti se „zimskim radostima“. Mini-koncert ovog umetnika biće održan u okviru Expo-zima u subotu, 1. decembra 2018. godine, u 17 časova, u hali 4 Beogradskog sajma.

Igor Todorović, poznatiji kao Dr Iggy, od detinjstva je pokazivao talenat i ljubav prema muzici, postavši čak i ozbiljan pijanista. Od 1992. snima prve demo-snimke, među kojima i „Zašto ja“, „Nikad“, „Kaži mi“, „Mangup“, „Dance“, „Kad ti kažem ne“, koji su na nastupima odlično prolazili kod publike. Spot za pesmu „Zašto ja“, koji je tada radio mladi Mašan Lekić, desetak nedelja bio je prvi na listi Demovizije na NTV Studio B. Godine 1993. imao je sjajan nastup na Dens festivalu u Beogradu, kojim je sve počelo. Album „Oči boje duge“ je 1995. za samo desetak dana osvojio publiku i ostvario ogroman tiraž, u to vreme ubedljivo najveći u zemlji. Dr Iggy je postao mega-zvezda naše muzičke industrije.

Na sebe je privlačio medijsku pažnju samo sjajnim pesmama, nikako estradnim skandalima. Dobio je mnoge nagrade i priznanja – dva Oskara popularnosti, dva trofeja namenjena grupi godine, Zlatnu palmu, Zlatni hit TV Novosti za pesmu godine, za najtiražniji album, dva Zlatna melosa, trofej za najposećeniji nastup, nagradu za najbolji ženski vokal, nagradu za najbolju dens grupu svih vremena itd. – a njegove pesme su korišćene i kao saundtrekovi u filmovima kao što su Munje, Šejtanov ratnik, Tilva Roš, Vir, Varvari, kao i u nekoliko pozorišnih predstava i reklama.

Posle veoma uspešnog koncerta u Sava centru 1996. snima svoj drugi album („Kao pre“), 1998. treći („Kada reči nisu potrebne“), četvrti 2000 („Zbog tebe“) i peti 2002 („Sve“). Posle svega toga, na kompletnoj estradi više ništa nije bilo isto. Zemlja se tresla u ritmu dens-muzike, a novi muzički stil doveo je do potpuno novog odnosa snaga na domaćem estradnom nebu.

Muzička biografija Dr Iggyja je postavljena na mnogim eurodance sajtovima na internetu. Neizostavni deo te biografije, odnosno tima su i pevačice, a najduže je pevala i još uvek peva Tanja Banđur.