Učesnici, posetioci i predstavnici medija Sajam knjiga često opisuju kao velelepnu manifestaciju, a u prilog tome idu i brojke do kojih su organizatori došli posle završetka 61. osmodnevne smotre izdavaštva, književnosti i kulture na Beogradskom sajmu.

Od 23. do 30. oktobra 61. Međunarodni beogradski sajam knjiga obišlo je 188.409 registrovanih posetilaca. Od 480 direktnih izlagača, 68 je došlo iz inostranstva, a svih 1002 učesnika (izlagači, suizlagači i zastupljene firme) predstavilo se na više od 30 hiljada kvadrata izložbenog prostora. Uz 610 programa, u kojima su mogli i da učestvuju, posetioci su mogli da uživaju i u 11 izložbi. Na Drugom Festivalu stvaralaštva mladih predstavljeno je 9 programa.

Pored izlagača iz Srbije, učestvovali su i izlagači iz Belorusije, Bosne i Hercegovine, Indije, Izraela, Mađarske, Japana, Kine, Rusije, Slovenije, Hrvatske, Crne Gore i Češke Republike.

Na Sajmu je proglašen najbolji izdavač, kao i izdavački poduhvat godine, najbolja dečja knjiga i najbolji izdavač iz dijaspore. Dodeljeno je posebno priznanje za doprinos u oblasti nauke, specijalno priznanje za izdavača, knjigu ili strip, najlepšu knjigu, ali i specijalno priznanje za najuspešnijeg mladog dizajnera knjige.

Sajam je pratilo 1207 akreditovanih novinara, snimatelja i fotoreportera elektronskih. štampanih i onlajn medija iz zemlje i inostranstva: Bugarske, Irana, Japana, Rusije, Ukrajine, Mađarske, Poljske, Kine, Makedonije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Slovenije i Crne Gore.