Domaći i strani turisti koji ove godine posete Beograd moći će da uživaju u nizu manifestacija, osete duh starih vremena u Skadarliji ili razgledaju grad iz vazduha – helikopterom, najavila je Turistička organizacija Beograda na Sajmu turizma.

Glumci su sa štanda TOB-a  pozvali posetioce da posete Skadarliju, popularnu boemsku četvrt, a vitezovi su uputili poziv turistima da na Vrbicu dođu na Beogradsku tvrđavu. Ona će za praznik sijati kao pre nekoliko vekova, uz viteške borbe, plemkinje, mačevaoce, sokolare…

Predstavljana je i jedna od novih gradskih manifestacija – “Beogradski noćni market”, jedinstveni festival hrane, pića, dizajna i zanatstva, koji se održava u večernjim satima na beogradskim pijacama. Ove godine u planu je sedam Noćnih marketa na pet različitih pijaca.

Da upravo manifestacije zauzimaju posebno mesto u promociji grada rekao je Miodrag Popović, direktor TOB-a, naglasivši da su one izuzetno važne u privlaćenju turista, doprinose većoj posećenosti grada i većoj zaradi od turizma. Beograd u stranim medijima već nekoliko godina zovu Novim Berlinom, a to je taj kreativni duh grada, koji nije ograničen na tri centralne gradske opšitn, već je nešto mnogo šire i veće.

Popović je podsetio da je u Beogradu u toku najznačajnija filmska manifestacija – FEST, i da nas uskoro očekuje i festival plesa, jedan od tri najznačajnija plesna festivala u svetu.

Beograd će ove godine biti i domaćin nekih značajnih sportskih takmičenja, poput Evropskog prvensta u atletici u dvorani.

On je dodao i da su u ponudi novi načini i sredstva razgledanja grada, pa se ove godine promoviše razgledanja Beograda iz vazduha – helikopterom.