28. Međunarodni sajam hortikulture „BeoPlantFair“ svečano je otvoren u Hali 1 Beogradskog sajma.

Pod sloganom „Bašta u srcu grada“ u halama 1 (parter), 2B i na otvorenom prostoru Beogradskog sajma, od 24. do 27. aprila 2023. godine ovogodišnji veliki cvetni događaj obogaćuju još tri velike tematske izložbe – 26. Izložba lekovitog bilja i preparata od meda Darovi prirode, 11. Izložba baštenskih i parkovskih mašina i prateće opreme MotoPlantExpo i 7. Izložba organske proizvodnje Organic Fest.

Označavajući početak rada ove manifestacije, Milica Đurđević, državnа sekretarka u Ministarstvu poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede, pokrovitelju i jednom od najaktivnijih učesnika i motivatora ove manifestacije, izrazila je zadovoljstvo što su se na jednom mestu stekle različite oblasti hortikulture, što je sajam upotpunjen dodatnim manifestacijama i što se svake godine okuplja sve veći broj izlagača. Ova manifestacija je sa svojim izložbama profilisana „kao veoma atraktivna manifestacija i prepoznatljiv sajamski događaj koji nudi spoj lepog i korisnog, ali i kao privredna manifestacija sa naglašenom estetskom dimenzijom“, rekla je ona.

„Poznatiji kao ‘bašta u srcu grada’, Sajam hortikulture okuplja izlagače, pojedince, udruženja, zemljoradničke zadruge, privredne subjekte iz različitih oblasti hortikulture, voćarstva, vinogradarstva, gajenja lekovitog bilja, proizvodnje sadnica i semenskog materijala… Sve njih sajam okuplja u jednoj zajedničkoj misiji očuvanja prirodne sredine, zdravog života i efikasnog iracionalnog iskorišćavanja prirodnih resursa“.

„Ovo je svakako jedan od najznačajnijih sajmova ove vrste u našoj zemlji i time je naše zadovoljstvo još veće. To je prilika da stanemo iza ovakve jedne manifestacije, da podržimo i pomognemo nastup izlagača, da mnogi proizvođači istupe iz svojih lokalnih okvira i pronađu mesto na nekim novim pa i inostranim tržištima. Sa svoje strane, Ministarstvo će uvek podržati ovakve manifestacije koje promovišu srpsku poljoprivredu“, rekla je Đurđević.

I ove godine Sajam hortikulture predstavlja najbolju selekciju izlagača, predavanja i radionica koje će inspirisati i motivisati sve posetioce da svoje bašte, vrtove i terase učine još lepšim i funkcionalnijim.

Više od 100 izlagača i drugih učesnika iz zemlje i inostranstva – pojedinaca, udruženja, zemljoradničkih zadruga, privrednih organizacija, multinacionalnih kompanija, distributera, proizvođača-uzgajivača, trgovaca, pejzažnih arhitekata, akademskih i naučnih institucija, komunalnih preduzeća, zajedno sa značajnim brojem poslovnih posetilaca, najšire publike i ljubitelja prirode, okupljaju se da pokažu da je moguće živeti i lepo i zdravo – u skladu sa prirodom.

BeoPlantFair je odlična prilika za sve male proizvođače i domaćinstva da izađu izvan lokalnih tržišta i uspostave nove kontakte u prilog budućih saradnji.

Firme koje se bave uređenjem parkova (Lorberg rasadnik, Vita verde, Demetra, Arbor, Fantasy garden, Infano, JKP Zelenilo Beograd, Ministarstvo pravde, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Lepo polje, Udruženje pejzažnih arhitekata i Udruženje za hortikulturu) u hali 1 Beogradskog sajma predstaviće – Linijski park, kao idejni projekat uređenja javnih površina, multifunkcionalnu urbanu baštu koja u kojoj parkovi postaju deo zelene infrastrukture grada. Ovaj specijalno uređeni prostor od strane pejzažnih arhitekata biće inspirativan i atraktivan za posetioce.

Celokupan program sajma raspoređen je u četiri celine.

Flora uključuje sadne i semenske materijale, dekorativne biljke, proizvodnju i preradu voća i povrća, unutrašnju dekoraciju, sisteme zalivanja, staklene bašte, mašine za hortikulturu, sredstva za prihranjivanje i zaštitu biljaka, te biljnu farmaciju i kozmetiku.

Zeleni dizajn se bavi uređenjem enterijera i eksterijera, održavanjem bašta, parkova i šuma, dendro materijalom, uz prezentaciju stručne literature i publikacija.

Darovi prirode i Organic Fest posvećeni su pečurkama i šumskim plodovima, medu i proizvodima od meda, lekovitim čajevima, melemima i balzamima, proizvodnji lekovitog i aromatičnog bilja, organskoj proizvodnji i baštovanstvu, organskim proizvodima i zdravoj hrani uopšte. Pred posetiocima je prilika da vide, probaju i kupe lekovite čajeve i meleme, med i preparate od meda, proizvode lekovitog i aromatičnog bilja, gljive i šumske plodove, fitokozmetiku, fitofarmaciju, stručnu literaturu…

MotoPlantExpo tradicionalno okuplja izlagače, proizvođače i distributere parkovskih i baštenskih mašina i opreme, male poljoprivredne, transportne i hortikulturne mehanizacije, mašina i alata za šumarstvo, zalivnih sistema i plastenika, parkovskog mobilijara, dečjih igrališta, fitnes i sportskih terena, alate i opremu za baštovanstvo, razne vrste materijala za uređenje bašta i vrtova…

Ove godine, Sajam hortikulture održava se istovremeno kada i 47. Međunarodni sajam građevinarstva SEEBBE, što posetiocima i izlagačima širi značaj i mogućnosti i jedne i druge manifestacije.

SERVISNE INFORMACIJE

Radno vreme:
PON – SRE 24 – 26. aprila: 10 do 19 časova
ČET 27. aprila: 10 do 17 časova

Cena jedinstvene ulaznice za oba sajma (građevinarstva i hortikulture) je 500 dinara, grupne ulaznice 300 dinara (za grupe veće od 20 osoba) i grupne ulaznice za učenike i studente 200 dinara.