Ni prvi dan 22. Međunarodnog sajma hortikulture nije mogao bez izuzetno živog stručnog i pratećeg programa, paralelno sa izlagačkim.

Okrugli sto o doprinosu šumovitosti Srbije kroz projekat “Jedno drvo za jednog ratnika” analizirao je aktuelno stanje, resocijalizaciju, inkluziju i zaštitu pošumljenih područja.

U sklopu glavne aktivnosti projekta, sadnje drveća za svaku srpsku žrtvu u Prvom svetskom ratu, predviđeno je da se u toku četiri godine posadi milion i trista hiljada stabala. Odabir lokacija za pošumljavanje vrše strateški partneri na projektu – Javno preduzeće za gazdovanje šumama “Srbijašume” i Šumarski fakultet Univerziteta u Beogradu vrše dajući prednost lokalitetima u vezi sa Prvim svetskim ratom, a radnu snagu u procesu pošumljavanja obezbeđuje Ministarstvo pravde Republike Srbije, Uprava za izvršenje krivičnih sankcija, kroz angažovanje osuđenih lica.

Posebno je naglašena društvena odgovornost i resocijalizacija osoba na izvršenju krivičnih sankcija, te procena važnosti inkluzije u našem društvu i doprinos šumarskom sektoru kroz društveno odgovoran rad.

Onog trenutka kad su otvorene kapije Sajma hortikulture posetiocima su bile i biće na raspolaganju svakog trenutka do kraja sajma dve izložbe radova – Izložba radova sa međunarodne konferencije “Zelena infrastruktura” i “Retrospektivna izložba nagrađenih radova Salona pejzažne arnitekture /2005-2015/) – koje organizuje Udruženje pejzažnih arhitekata Srbije obeležavajući “Svetski mesec pejzažne arhitekture 2017”.

Prirodnjački muzej iz Beograda organizovao je izložbu “Staro i nestalo voće Srbije”, koja predstavlja 64 sorte autohtonog i odomaćenog voća, pre svega jabuka, krušaka i šljiva…

Konačno, svakodnevno od podneva posetioci će biti svedoci prezentacija i takmičarskih disciplina sa svetskog prvenstva sekača motornom testerom.