„Za sva vaša čula“ poruka je 9. Međunarodnog sajma vina, koji se od 22. do 24. februara održava u halama 3 i 3a. Beogradski sajam ovu manifestaciju organizuje u saradnji sa Udruženjem vinara i vinogradara Srbije – VIVIS i Privrednim društvom „Srpsko vino“.
BEOWINE je najveći sajam vina u Srbiji i jedan od najznačajnijih u regionu. Neprekidnim usavršavanjem programskog i organizacionog segmenta, dugoročnim planom i strateškim radom, ostvarene su planirane projekcije i događaj se u svom žanru pozicionirao kao najznačajnija manifestacija u Srbiji i regionu.
Usmeren je ka poslovno orjentisanoj publici, ali je atraktivan i za najširu publiku, ljubitelje vinske kulture i vinskog turizma.
BeoWine je danas nezamenljivo mesto za plasiranje poznatih i novih vinskih ukusa. Na Sajmu učestvuju najugledniji domaći i regionalni proizvođači vina, vinski podrumi, kuće vina i kompanije koje distribuiraju „piće bogova“, a u ponudi je i najsavremenija oprema za vinarstvo i vinogradarstvo.
Novi koncept
Različite inovacije pratile su Sajam vina iz godine u godinu, ali deveta manifestacija biće organizovana po sasvim novom konceptu.
Događaj kojim počinje vinska sezona – BeoWine, trajaće dan kraće od Sajma turizma, od 22. do 24. februara, u proširenom izlagačkom prostoru u halama 3 i 3A, a pored novog koncepta obeležiće ga i značajan broj novih učesnika i poslovnih posetilaca.
Preko 160 izlagača iz 11 zemalja
Pored Srbije, na Sajmu vina tradicionalno učestvuju proizvođači vina i opreme i iz Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, BJR Makedonije, Bugarske, Mađarske, Italije, Republike Srpske, Grčke i Francuske, sa ponudom autentičnih ukusa i vrsta, a učestvuje i najveći broj vinarija i proizvođača iz Italije do sada.
Izlagački program i ove godine karakteriše trend udruživanja izlagača i njihovi grupni nastupi, koje organizuju vinarije iz Župe, Vojvodine, Hrvatske, Republike Srpske, Italije…
Na Sajmu vina učestvuju i vodeće domaće i regionalne vinarije: Rubin, Čoka, Kovačević, 13. Jul…, a najveći prostor zauzimaju proizvođači iz Vojvodine. Premijerno na Sajmu BeoWine nastupiće: Soul Wine, 45. paralela, Vinska kuća Brestovački, Manufaktura Spasić.
Na štandu Kancelarije za KiM zajedno će se predstaviti istaknute kosovsko-metohijske vinarije: Vinarija Antić, Vinarija Petrović, Dečanska vinica, Vinarija Đuričić i Vinica Brkić.
Hrvatsku vinsku tradiciju dočaraće brojni poznati izlagači – Iločki podrumi sa najnagrađivanijim vinima Hrvatske; tradicionalne istarske sorte predstaviće Degrassi vinarija koji ima dugu tradiciju; Vinoplod vinarija sa kompletno ekološkom proizvodnjom; Kutjevačko vinogorje iz Požeško-slavonske županije, izuzetnog vinogradarskog položaja koje daje cenjena i tražena vina visokog kvaliteta; Dalmacijavino, kompanija iz Splita, koja uzgajanjem vinograda slavi ono najbolje što Dalmacija daje i pretače ga u kapljice vina.
Rakije
Pored vrhunskih vina, u izlagačkom programu zastupljen je i najveći izbor rakija do sada. Karakteristično piće iz naših krajeva i istaknuti srpski brend, proizvođači će predstaviti u većem broju nego do sada, samostalno i na grupnim štandovima.
Vinski turizam
Atraktivan segment turističke ponude je i vinski turizam, a u potrazi za odmorom, avanturom, zanimljivim krajevima, gastronomskim doživljajima i najkvalitetnijim vinima Srbije, turistima se preporučuju putevi vina po Srbiji. BeoWine predstavlja mogućnosti za obilazak vinograda Fruške gore, Palića, šumadijskog, topličkog i ostalih krajeva Srbije.
Vinarije, seoska domaćinstva i salaši registrovani za bavljenjem seoskim turizmom, vinskim turistima nude degustaciju vina, obilazak vinskih podruma i vinograda uz domaću hranu, kao i obilazak turističkih znamenitosti tog kraja. Spoj tradicije, vina i turizma na ovogodišnjem Sajmu vina ponudiće „Seosko domaćinstvo porodice Banjac“ iz Kozarske Dubice i Podrum „Vukoje“ iz Trebinja, Republika Srpska.
Gastro segment na Sajmu vina
Doprinos neprekidnom usavršavanju uklapanja hrane i pića, Sajam vina pružiće programskim delom u kome učestvuju proizvođači vrhunskih sireva, pršuta i suhomesnatih proizvoda, maslinovog ulja i ostalih gastronomskih specijaliteta.
Prateći program
Prateći program je veoma sadržajan, održavaće se na posebno pripremljenom prostoru, a čine ga stručne prezentacije, interaktivne promocije i radionice, koje su besplatne za sve učesnike i posetioce. Brojne promocije i degustacije biće svakodnevno organizovane i na štandovima vinarija i turističkih organizacija.
Među temama koje će biti zastupljene u okviru pratećeg programa su:
- Predstavljanje sistemskog rešenja regulacije otpadnih voda u vinarijama, kao i program podsticajnih sredstava i sistema obnovljivih izvora energije – zelene proizvodnje;
- Master Class – Italija, prelepi veliki vinograd;
- Proizvodnja voćnih rakija na savremenim destilacionim uređajima;
- Upoznavanje vinske Srbiju – prezentacija i degustacija vina od autohtonih sorti;
- Vinski bonton;
- Razotkrivanje vina;
- Vino i hrana;
- Vinska kultura;
- Vino i mediji…
Sobe za degustaciju-prvi put na sajmu
Pravilo dobre procene kvaliteta vina nalaže da se u prostorijama za degustaciju pripremi atmosfera koja ne odvlači pažnju stručnjaka. Ove godine na Sajmu vina uživaće se svim čulima do objektivne procene arome i ukusa vina u specijalnim sobama za degustaciju.
Nagrade
Na tradicionalnom takmičenju međunarodni žiri ocenjivaće najbolja vina u osam kategorija:
- Veliki zlatni BWF
- Zlatni BWF
- Srebrni BWF
- Najbolje belo vino BWF – priznanje,
- Najbolje rose vino BWF – priznanje,
- Najbolje crveno vino BWF – priznanje,
- Najbolje penušavo vino BWF – priznanje,
- Najbolje specijalno vino BWF – priznanje.
Od prošle godine na Sajmu se dodeljuje i nagrada „Beowine hit” za celokupan utisak o sajamskom nastupu. Novinarski žiri ocenjivaće opšte estetsko-gastronomske momente i na prvom vinskom sajmu u godini pokušati da prepozna i preporuči „hitove“ po kvalitetu, pakovanju, sajamskom nastupu, celokupnom doživljaju, pomaku u proizvodnji… Pobednici će biti nagrađeni retro muzičkim singl pločama i ostaće prepoznatljivi učesnici Sajma vina.
Radno vreme Sajma vina u četvrtak, 22. i petak 23. februara je od 10 do 19 časova, a u subotu, 24. februara od 10 do 20 časova.