Konačno i taj 21. maj, dan kada 63. Međunarodni sajam tehnike i tehničkih dostignuća dočekuje tehničku, tehnološku i naučnu elitu sa svih svetskih meridijana.

U celokupnoj svetskoj sajamskoj industriji poznato je da je upravo Sajmom tehnike novi Beogradski sajam 1957. godine počeo svoj hod kroz savremenu istoriju, postajući tako temelj i oslonac sajamske industrije u Srbiji, ali i matica iz čijeg su okrilja vremenom nastajale neke druge velike, specijalizovane priredbe Beogradskog sajma. Na širem međunarodnom planu, Sajam tehnike se danas opisuje kao vodeća regionalna razvojno-tehnološka sajamska manifestacija, najveći, najstariji, najpoznatiji i najugledniji specijalizovani sajamski događaj takvog profila i integrator i oslonac privredne saradnje na polju tehnike, tehničko-tehnoloških dostignuća i inovacija.

Na više načina baš je Sajam tehnike svojevrsno i trajno merilo suštinskog sveukupnog razvoja i civilizacijskog napretka šireg geografskog i privrednog prostora. Sami naučnici su ustanovili da je, na primer, obim naučnih znanja do kojih je čovečanstvo došlo od početka “civilizovanog čoveka” udvostručen tek 1750. godine. Celokupno dotadašnje znanje udvostručeno je ponovo kroz 150 godina, sledeće (1950) kroz 50 godina, а sledeće (1960) za neverovatnih 10 godina. Između ta dva poslednja nepojmljiva naučna i tehničko-tehnološka skoka nastao je – Sajam tehnike. Do čega je od tada do danas dovela aritmetička progresija naučne i tehničko-tehnološke “fantastike” treba da pokaže, i to pod sloganom Vreme je za nove tehnologije, opet – Sajam tehnike.

Posle suštine ostaje statistika: tokom četiri sajamska dana, u pet hala Beogradskog sajma, svoja tehničko-tehnološka postignuća predstaviti više od 600 direktnih i indirektnih izlagača, proizvodnih ili projektantskih kompanija, naučno-istraživačkih i obrazovnih institucija, start-up projekata i inovativnih pojedinaca iz više od trideset zemalja sa četiri kontinenta. Oko polovine ukupnog broja izlagača dolazi iz inostranstva. Primetna je veća zainteresovanost firmi iz Kine za promociju opreme i mašina i Ruske Federacije da na najvišem nivou predstavi domete i istraživanja svojih najuglednijih instituta u oblasti budućih efikasnih tehnologija. Svoje nacionalne ili grupne izložbe obezbedili su izlagači iz Češke, Austrije, Slovačke, Slovenije, Turske, Srbije…

Sami izlagači predstaviće u svojim izlagačkim programima više od 100 inovacija i noviteta, najviše sektorima 3D tehnologija, robotike, CNC mašina, primene laserskih tehnologija, obrade plastike, automatizacije proizvodnih procesa, mernih instrumenata, alata… Pri tome, oko polovine prijavljenih inovacija odnosi se na domaće firme.

Gotovo svi najvažniji državni i obrazovni činioci u promociji inovacija i naučnih, tehničko-tehnoloških istraživanja – od Ministarstva, nauke, tehnologije i tehnološkog razvoja, preko Fonda za inovacionu delatnost, Centra za promociju nauke ili Naučno-tehnološkog parka, do svih najznačajnijih obrazovnih i naučno-istraživačkih instituta i institucija – daće svoj pečat i u izlagačkom i u okviru stručnog pratećeg programa Sajma tehnike.

Konačno, Sajam tehnike se, pored promotivnog, informativnog, naučno-istraživačkog i tehničko-tehnološkog, vinuo u nebo i svojim poslovnim potencijalom. O tome govori i prošlogodišnji podatak da su tokom prvа dva dana sajma domaćim kupcima prodate dve mašine za po pola miliona evra, a da je u nastavku rada sajma dodatno sklopljeno više ugovora ukupne vrednosti veće od 1,5 miliona evra.

Radno vreme 63. Međunarodnog sajma tehnike i tehničkih dostignuća biće od 10 do 18 časova. Cena pojedinačne ulaznice je 400 dinara, a parkiranje u sajamskom krugu plaća se 150 dinara po satu.