Zvaničnom početku rada sajma vina, hrane i turizma Wine Vision by Open Balkan (Vinska vizija – Otvoreni Balkan), pod pokroviteljstvom vlada Republike Srbije, Severne Makedonije i Albanije, prisustvovao je predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, sa gostima – predsednikom Vlade Republike Severne Makedonije Dimitrom Kovačevskim, predsednikom Crne Gore Jakovom Milatovićem i predsednikom italijanske regije Veneto Lukom Zajom, dok se albanski premijer Edi Rama u program javio video-linkom.

Vučić je tom prilikom ocenio da je inicijativa „Otvoreni Balkan“ afirmisana kao platforma vina, te da čini tržište od 20 miliona potrošača. Istakao je da su male vinarije nosioci razvoja vinske industrije Srbije i naveo podatak da Srbija sada ima 467 malih vinarija, te da je njihov broj udesetostručen u odnosu na pre pet godina.

Prema njegovim rečima, neke od tih malih vinarija su u siromašnim delovima naše zemlje doprinele tome da obogate te krajeve na izvrstan način. Ocenio je i da domaći vinari najbrže napreduju u ovom delu Evrope i sveta, te najavio i povećanje subvencija za podizanje novih plantaža vinograda.

Tokom četiri dana Vinske vizije, Beograd će okupiti više od 600 izlagača iz brojnih vinarija, destilerija, gastronomskih kompanija i to iz 28 zemalja, što je dvostruko više izlagača nego prošle godine. Polovina izlagača biće iz zemalja članica „Otvorenog Balkana”, i to 260 iz Srbije, 74 iz Severne Makedonije i 21 iz Albanije. Takođe, ove godine sajmu su se pridružili proizvođači iz čitavog sveta.

Od 17. i 18. novembra Sajam će biti otvoren za sve posetioce od 12 do 20 časova, a 19. novembra od 12 do 18 časova. Pojedinačna ulaznica košta 700 dinara, grupna 500, porodična 1.400 RSD. Parking u sajamskom krugu plaća se 200 dinara po satu. Kombinovana jednodnevna ulaznica sa parkingom za automobil košta 2.000 dinara, a kombinovana trodnevna ulaznica sa parkingom za automobil (17 – 19. novembar) 5.000 dinara. Iznajmljivanje čaša za degustaciju vina je 500 dinara.