Novi Pazar je izuzetno zanimljiva turistička destinacija u okviru koje se izdvajaju četiri tematske celine: kulturno-istorijski spomenici, planine, banje i tradicionalna kuhinja.

Današnji Novi Pazar osnovao je Isa-beg Ishaković 1461. godine.

Podignut je u blizini srednjovekovnog utvrđenja Trgovišta, poznatog pod imenom Ras. U ovom gradu nalaze se četiri kulturno-istorijska spomenika pod zaštitom UNESCO-a: srednjovekovni kompleks Stari Ras, Crkva Svetih apostola Petra i Pavla (Petrova crkva), manastiri Sopoćani i Đurđevi Stupovi, ali i ostaci Otomanskog carstva koji su pod zaštitom države.

Nadaleko je poznata novopazarska tradicionalna kuhinja, koja je prožeta mirisima i istoka i zapada. Retki su oni koji su bili u Novom Pazaru a da nisu probali bar neki od brojnih specijaliteta – ćevape, mantije, baklave, đulsiju…

Novi Pazar smešten je u dolini, a jedinstven je fenomen na Balkanu po tome što se u ovu dolinu zvezdasto uliva pet reka: Raška, Jošanica, Deževska, Ljudska i Sebečevska.

Golija, jedna od najlepših i šumama najbogatijih planina u Srbiji, nalazi se 32 kilometra severno od Novog Pazara i pruža velike mogućnosti za odmor i rekreaciju u gotovo netaknutoj prirodi, i zimi i leti. Na Goliji raste više od 100 vrsta lekovitih biljaka, a zabeleženo je više od hiljadu vrsta živog sveta. Golija je Park prirode, u okviru koga se nalazi Rezervat Biosfere.

Planina Rogozna takođe se nalazi se u blizini Novog Pazara. Bogata je rudama koje su još u srednjem veku eksploatisane, a na ovoj planini nalaze se i ostaci starog grada Jeleča.

Pešterska visoravan je jedinstvena, očaravajuća prirodna oaza u srcu Evrope.

Stara Novopazarska banja je jedna od najstarijih na Balkanu. Njene lekovite vode koristili su još stari Rimljani, koji su prvi i otkrili njene mineralne izvore. Sredinom XVII veka Turci su uredili Banju, pa je ona bila na glasu kao „izvrsna vruća banja“. Vodu ove banje stručnjaci svrstavaju u sumporovito-kisele hipoterme, čija temperatura na izvorištu dostiže i 52 °C. Takva voda blagotvorno deluje na neuromišićne bolesti, reumatska oboljenja, išijas, sportske i druge povrede, stanja posle moždanog udara, kožna i ginekološka oboljenja. Voda sadrži i znatne količine sumporvodonika, tragove mangana i amonijaka.