Pred prepunim izložbenim prostorom ovogodišnjeg počasnog gosta 63. Međunarodnog beogradskog sajma knjiga, Kraljevine Maroko, večeras je svečano otvorena najveća kulturna manifestacija u regionu pod sloganom „Radost čitanja“.

U ime zemlje počasnog gosta Sajma knjiga, prisutnima se obratio marokanski istoričar Abdulah Busuf i izrazio zahvalnost Republici Srbiji što je odabrala Maroko kao prvu arapsku zemlju počasnog gosta Sajma knjiga i naglasio da „to predstavlja bez sumnje, veliku podršku za razvoj kulturnih veza i komunikacija između  Maroka i Srbije i jačanja civilizacijskih odnosa između dva naroda“. „Reč dobrodošlice, koju tradicionalno daju organizatori sajma jednom piscu, sadrži u sebi ukorenjenu tradiciju jednog otvorenog društva prema drugome. Te dve karakteristike, otvorenost i prihvatanje drugog, su nesumnjivo dve osobine koje srpsko i marokansko društvo dele tokom njihove istorije“, istakao je Abdulah Busuf i zaključio da „nema sumnje da će ovaj Sajam Knjiga biti prilika da se upoznamo sa nekim aspektima ovog nasleđa i, nadamo se, da će takođe biti doprinos u izgradnji saradnje između pisaca i kulturnih radnika u obe zemlje i približavanje naša dva naroda.“.

Marokanski istoričar Abdulah Busuf

Čast da otvori ovogodišnji Beogradski sajam knjiga pripala je piscu i akademiku Matiji Bećkoviću, koji je naglasio da je Međunarodni beogradski sajam knjiga „najvoljeniji sajam knjiga na svetu“ i da predstavlja „svenarodni praznik i crveno slovo u kalendaru srpske kulture“. On je rekao da  „ima starijih, čuvenijih i bogatijih sajmova knjiga, ali nema nijedan na kojem biste, ma otkud došli, bili dobrodošliji. Na drugima ćete sresti slavnije pisce, veće izdavače, moćnije poslovne ljude, ali nema nijednog na kome ćete videti više čitalačkog naroda“, i dodao da je „Sajam knjiga bez čitalaca, crkva bez vernika“. On je istakao da Sajam knjiga predstavlja duhovnu svojinu čitalačkog naroda i da „uprkos trijumfu tehnologije knjiga opstaje. Knjiga je bila na početku pa će biti i na kraju“ zaključio je Matija Bećković.

Otvaranju 63. Međunarodnog beogradskog sajma knjiga, između ostalih, prisustvovali su i Vladan Vukosavljević, ministar kulture i informisanja Srbije, Mohamed El Araž, marokanski ministar kuluture i komunikacija, Vladimir Medinski, ministar kulture Ruske federacije, Ivan Karl, sektretar u Sekretarijatu za kulturu Grada Beograda, Danka Selić, generalni direktor Beogradskog sajma, predstavnici diplomatskog kora zemalja počasnog gosta, predstavnici Skupštine grada, izdavači i brojni posetioci Sajma.

U okviru svečanog otvaranja, nastupila je i prvakinja opere Narodnog pozorišta u Beogradu, Jasmina Trumbetaš Petrović, koja je otpevala pesme „Dicitencello Vuie“ i „Svi putevi vode na more“, uz klavirsku pratnju Zarife Alizade.

Najmasovnija kulturna manifestacija u Srbiji i najveći sajam knjiga u regionu biće otvoren svakoga dana, sve do nedelje 28. oktobra.