Međunarodni specijalizovani sajam rashladne opreme, klimatizacije, ventilacije i opreme za grejanje i preradu voća i povrća – COOL & FRUVEG EXPO BALKAN, otvoren je na Beogradskom sajmu i trajaće do 15. septembra. Organizator manifestacije je firma A&L Expo.

Naglašavajući da je manifestacija ovog tipa posebno interesantna u trenutku kada Vlada počinje aktivnu priču o zadrugarstvu, COOL & FRUVEG EXPO BALKAN svečano je proglasio otvorenim Milan Krkobabić, ministar bez portfelja zadužen za regionalni razvoj i koordinaciju rada javnih preduzeća.

– Razvoj zadrugarstva je ključni za razvoj sela, a pored 70 formiranih zadruga od početka godine, u narednom periodu očekuje nas osnivanje još 500 zadruga. Za potrebe zadrugarstva u naredne tri godine biće izdvojeno 25 miliona evra, tako da svi koji imaju ambicija da se bave ovim poslom treba da dođu na Beogradski sajam. Izlagači su na jednom mestu predstavili robe, tehnologije i usluge, a potencijalni osnivači zadruga trebalo bi da se obrate i lokalnim i regionalnim zadružnim savezima, rekao je Milan Krkobabić.

Na ovoj manifestaciji, koja okuplja 70 direktnih izlagača i 140 specijalizovanih firmi, srpski poljoprivrednici imaju priliku da saznaju mogućnosti za plasman našeg voća i povrća na svetsko tržište, kojim putem do tog tržišta najlakše da dođu, ali i kako na najbolji način da tretiraju i sačuvaju svoju zemlju i proizvode.

COOL segmentu izlagači predstavljaju rashladne vitrine i komore, agregate, opremu za klimatizaciju i ventilaciju, tunele za zamrzavanje, rashladne centrale, hladnjače i belu tehniku. Klijentima pružaju logističku podršku i ostale usluge vezane za montažu i servisiranje.

Učesnici FRUVEG segmenta izlažu mašine i opremu za gajenje, branje, pranje i preradu voća i povrća, etiketiranje, barkodovanje i merenje, kontrolu kvaliteta. U ponudi su i plastenici, staklenici i sušare.