Sajam suvenira „Posetite Srbiju“ „u stopu preti“ sajmove turizma, vina i hotelsko-ugostiteljske opreme. Održava se od 22. do 25. februara u hali 4.

Organizuje ga Turistička organizacija Srbije u okviru svojih aktivnosti na unapređenju kvaliteta i obogaćivanju sadržaja turističke ponude Srbije, jer suveniri promovišu turizam kroz autohtone proizvode određenog podneblja, izrađenih od materijala karakterističnih za kraj ili regiju koju suvenir predstavlja.

Pored promocije turizma, manifestacija pospešuje očuvanje autentičnih delatnosti, zanata i rukotvorina koje zadovoljavaju sve propisane standarde kvaliteta, a rast potražnje za ovim unikatnim proizvodima povećava proizvodnju i otvaranje novih radnih mesta.

Suveniri iz svih krajeva Srbije

Kao neizostavan deo turističke ponude, suveniri nose najlepše uspomene sa putovanja. Majstori starih i umetničkih zanata predstaviće proizvode rađene tradicionalnim tehnikama, ali prilagođene potrebama današnjice. Vlasnici seoskih domaćinstava pokušaće da nam osveže sećanje na ukuse zaboravljenih recepata, koji se prenose kroz generacije.

Pored predstavljanja proizvoda, izlagači će imati priliku da razmene iskustva, podstaknu kreativnost i dobiju ideje i smernice za pravljenje novih prepoznatljivih suvenira.

Nesvakidašnja izložba prodajnog karaktera

Posetiocima se pruža mogućnost da se upoznaju sa elementima proizvodnje, kreativno učestvuju u pojedinim fazama izrade i time daju lični pečat proizvodu-suveniru. Uz demonstraciju starih zanata biće prikazane i neke od zaboravljenih veština kao što je pletenje mreža, slikanje na staklu, pletenje korpi…